- REKLAMA -
-2.7 C
Užice
Početna Slobodno vreme Sport U Užicu i skejt park

U Užicu i skejt park

- REKLAMA -

Skejt park betonske konstrukcije su izgradili u užičkom Velikom parku, na oko 540 metara kvadratnih, nekada travnate, površine pored terena za mali fudbal.

Sve gotovo sem prilaza kojeg će, prema najavama, biti do vikenda

Prema navodima arhitekte Milorada Obradovića, skejt park u Užicu je srednje veličine, sprave za izvođenje su od srednjeg do težeg nivoa.

Skejter Dimitrije Stojmenov, koji više od 15 godina aktivno vozi skejt po gradu, istakao je da Užice ima jedan od najboljih skejt parkova u Srbiji sa elementima koje skejteri mogu iskusiti samo u Užicu.

Stojmenov je naveo da teren sadrži više od devet elemenata različitih konstrukcija i osobina za vožnju i da ga mogu koristiti i početnici i ozbiljni skejteri, ali i ljubitelji rolera, rolšula, malih BMX bicikli.

– Ovo je treći betonski skejt park u Srbiji, naglasio je Milorad Obradović iz Čačka koji je pomogao Užičanima da osmisle ideju za skejt park betonske konstrukcije

Firma Urban faktori je uradila projektnu dokumentaciju za skejt park u Užicu. Gradili su ga majstori i SZR Iding preduzetnika Igora Dabića, a pomogli skejteri iz Užica, Čačka i Gornjeg Milanovca.

–  Napravili smo, da kažemo, pravi srpski proizvod koji je u potpunosti urađen od strane srpskih firmi, rekao je arhitekta Obradović koji je projektovao i skejt park u Čačku pre šest godina.

Skejt park u Užicu je koštao četiri i po miliona dinara. Finansirali su ga sa tri miliona dinara Ministarstvo omladine i sporta, posredstvom javnog konkursa kojem se odazvala Kancelarija za mlade Užica, i lokalna samouprava sa oko milion i po.

Isto mesto pet i po meseci ranije

Po društvenim mrežama je prethodnih meseci bilo komentara kako bi trebalo sačuvati zelenu površinu u Velikom parku, te da je novac mogao biti uložen u druge sadržaje jer je u gradu malo skejtera

Skejtbording, kako je ranije podsetio Stojmenov, od 2020. godine je i olimpijski sport

Pojasnivši da skejt parkovi nisu samo sportska igrališta nego i mesta okupljanja mladih, Obradović je napomenuo da su na tom terenu u Čačku održali šest festivala i više radionica. Plan im je i da popularizuju skejtbording po Srbiji kako bi pozvali i lokalne samouprave da ulažu u alternativne sportove.

–  Nažalost, skejt scena u Srbiji je i dalje mlada i kasnimo za regionom sigurno nekih 15 do 20 godina, dodao je Obradović.

Član Gradskog veća za društvene delatnosti Ratko Trmčić je pozvao sugrađane da iskoriste prostor za rekreaciju

Da će biti povreda tvrdi i Obradović naglasivši da korišćenje skejt parka zahteva odgovorno ponašanje.

Predložio je Užicu da organizuje časove učenja o skejtbordingu pojasnivši da bi to bila sigurna garancija da će teren biti iskorišćen na pravi način.

Koordinatorka Kancelarije za mlade Užice Marije Maričić je pozvala zainteresovane da za vikend posete Veliki park od 11 do 13 sati i da prisustvuju opštem času tokom kojeg će skejteri iz Srbije objašnjavati načine korišćenja skejt parka.

Skejt park biće u nadležnosti JP Veliki park

Oko skejta parka je posađeno pet stabala. Trenutno je siv, ali ne zadugo, prema najavama Stojmenova. Rekao je da će skejt park obojiti, oko njega uraditi murale, te da je plan da na tom prostoru bude i festivala i novih sadržaja.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
few clouds
-2.7 ° C
-2.7 °
-2.7 °
93 %
2.1kmh
17 %
Sre
-3 °
Čet
5 °
Pet
2 °
Sub
1 °
Ned
-0 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime