- REKLAMA -
13.8 C
Užice
Početna Slobodno vreme II Festival horova osnovnih škola grada Užica

II Festival horova osnovnih škola grada Užica

- REKLAMA -

Drugi Festival horova osnovnih škola grada Užica održan je večeras u Narodnom pozorištu Užice. U prepunoj sali užičkog pozorišta publici se predstavilo šest horova.

Festival horova osnovnih škola grada Užica se ove godine realizuje u okviru programa Užice –prestonica kulture 2024. godine, a zaživeo je prošle godine na inicijativu Ministarstva prosvete, Školske uprave Užice i profesora muzičke kulture iz užičkih osnovnih škola.

Foto: M. H.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević je navela da su vodeći se time da mladi nisu samo posetioci, već kreatori i nosioci ideja kreirali Sporazum o saradnji između grada Užica, ustanova kulture grada Užica i ustanova obrazovanja radi aktivnog i kontinuiranog uključivanja svih učesnika iz sistema obrazovanja i vaspitanja u kulturne sadržaje i događaje.

Prisustvovanje dece i mladih aktivnostima koje sporovode ustanove kulture kao i njihova participacija kulturnih sadržaja od krucijalne su važnosti. Od izuzetne je važnosti i što ćemo u programe i godišnje planove rada uvrstiti posete ustanovama kulture u cilju unapređenja razvoja kulturnih potreba i navika dece i učenika kao i podizanje svesti o značaju savremenog stvaralaštva i kulturno istorijskog nasleđa, kazala je gradonačelnica Užica.

Ona je navela da su Festival i dodela sporazuma početak sadržajne, kreativne i dugoročne saradnje kojom se svi povezuju, razmenjuju mišljenja i mladima pružaju priliku da uče, stvaraju, napreduju i kreiraju.

Nastavićemo sa našim ulaganjem u kulturu boreći se sa svim izazovima, jer ono što negujemo i čuvamo u nasleđe naša je najveća i najvažnija zaostavština, rekla je Raković Radivojević.

Foto: Sporazume za obrazovne ustanove su primili najuspešniji učenici (M. H.)

U godini kulture grad Užice će dobiti dobiti razne benefite u kulturnim sadržajima, prostorima predviđenim za kulturu, legate, galerije, dečiji kulturni centar, salu za koncerte, predstave, kazao je menadžer i koordinator projekta Užice prestonica kulture Branislav Mitrović.

Na festivalu je nastupilo šest škola sa zanimljivim, šarenolikim repertoarom. Publika će čuti dečije pesme, biće popularne muzike, stranih numera i zavičajnih pesama. Ovim sporazumom između grada Užica, ustanova kulture i svih obrazovnih ustanova želimo da podstaknemo mlade ljude da ne budu samo posmatrači kulturnih sadržaja, već i kreatori, rekao je Mitrović.

Foto: M. H.

 

Foto: M. H.

Svaki školski hor predstavio se sa dve numere. Publika je imala priliku da čuje pesme Svet se menja srcem i Yesterday u izvođenju hora Prve osnovne škole kralja Petra II koji vodi nastavnica Jasminka Gajić. Hor Osnovne škole Dušan Jerković koji vodi nastavnica Milena Nikolić izveo je pesme Gde je onaj cvetak žuti i A sad adio. Hor Osnovne škole Nada Matić pod vođstom nastavnice Mirjane Savić predstavio se numerama Neka sunce sija i Bela ćao i Kaćuša. Hor Osnovne škole Aleksa Dejović iz Sevojna koji vodi nastavnik Stefan Jelić izveo je numere Ljubavna i Sara perche ti amo. Numere Profesor i Sloboda izveo je hor Osnovne škole Slobodan Sekulić koji vodi nastavnica Vladana Abramović. Hor Osnovne škole Stari grad koji vodi nastavnica Aleksandra Tijanić predstavio se numerama Tamo daleko i Moje Užice.

Foto: M. H.

Za kraj Festivala horovi svih osnovnih škola iz Užica okupili su se na bini i zajedno izveli numeru Dok Đetinja tiho šumi.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
13.8 ° C
13.8 °
13.8 °
99 %
0.6kmh
89 %
Pet
21 °
Sub
25 °
Ned
28 °
Pon
23 °
Uto
19 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime