- REKLAMA -
14.8 C
Užice
Početna Srbija i region Društvo I dalje bez dogovora o minimalnoj zaradi, predlog države 35.012 dinara

I dalje bez dogovora o minimalnoj zaradi, predlog države 35.012 dinara

- REKLAMA -

Predstavnici Ministarstva finansija, sindikata i poslodavaca ni na drugom sastanku nisu postigli dogovor o visini minimalne cene rada za 2022. godinu. Novi sastanak u petak.

Tanjug prenosi da su predstavnici resornog ministarstva predložili da minimalna cena rada bude 35.012 dinara, sa čime se predstavnici sindikata nisu saglasili. Oni su ostali pri stavu da cena mora biti izjednačena sa minimalnom potrošačkom korpom, odnosno da bude 39.000 dinara.

Poslodavci su ostali pri stanovištu da minimalna cena rada za iduću godinu bude oko 34.000 dinara, ali i da bi pristali na veći minimalac ukoliko ih država oslobodi određenih parafiskalnih nameta.

Sledeći, treći, sastanak o visini minimalne cene rada za 2022. održaće se u petak, 27. avgusta.

Sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović rekao je da nisu saglasni sa predlogom države od 35.012 dinara i izrazio nadu da će u petak uspeti da ispregovaraju veću sumu.

“Ostalo je da u petak vidimo da li postoji šansa da nešto promenimo. Nadam se da ćemo uspeti da podignemo cenu, taj pomak bi bio nedovoljan, ali bio bi dobar”, kaže Mihajlović.

Iz Ministarstva su im, dodaje, poručili da je predlog sindikata da visina minimalca bude izjednačena sa minimalnom potrošačkom korpom neodrživ.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković kazao je da su na sastanku poslodavci ponovili stav da cena rada ne bi trebalo da bude veća od šest odsto, ali da će prihvatiti svaku sumu, pa čak i tu koju sindikati traže, pod uslovom da dobiju umanjenje parafiskalnih nameta.

“Mi bismo prihvatili i 39.000 dinara, ali pod uslovim da ne budu na teret privrede, već da bude kompenzovano, odnosno, da na teret privrede ide do šest odsto, zahtev sindikata je oko 22 odsto, te da se razlika od šest do 22 odsto podmiri iz budžeta”, rekao je Atanacković.

Dodaje da će prihvatiti i cenu od 35.012 dinara, ako privreda dobije dodatne olakšice.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
few clouds
14.8 ° C
14.8 °
14.8 °
92 %
1.5kmh
16 %
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
26 °
Čet
24 °
Pet
23 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime