- REKLAMA -
11.4 C
Užice
Početna Slobodno vreme Zdravlje Gusle zauzimaju počasno mesto u srpskoj tradiciji, one hrabre i podučavaju

Gusle zauzimaju počasno mesto u srpskoj tradiciji, one hrabre i podučavaju

- REKLAMA -

Povodom koncerta tradicionalnog pevanja uz gusle održanog nedavno u GKC-u prenosimo u celosti tekst predsednice udruženja Pravo u žicu, Ivane Ivanović.

Koncert tradicionalnog pevanja uz gusle, 26.11.2022.

O značaju gusala govori činjenica da su one kroz istoriju ljudima služile da ljudi spoznaju sebe i da ih kroz ispevanu reč ohrabre i poduče.Tako je ovaj instrument postao sveti. Svaka kuća imala je gusle koje su zauzimale počasno mesto pored ikone. Najčešće su pravljene od javorovog drveta, ali mogu biti i drugih vrsta. Sastoje se od donjeg dela – muzičke kutije presvučene živozinjskom kožom. Na nju se nadovezuje gornji deo u vidu dugačkog vrata na čijem završetku je glava izrezbarena u vidu različitih oblika. Obično bi to bila konjska ili glava sokola. Nije neobično, ni retko rezbarenje različitih istorijskih ličnosti ili svetitelja i hramova na guslama.Žice su napravljene od 30 do 50 upredenih konjskih dlaka koje su pričvršćene za grlo. Ovaj veličanstveni instrument, imali smo prilike da slušamo na sada već, tradicionalnom koncertu, tradicionalnog pevanja uz gusle, održanog 26.novembra ove godine, u organizaciji Gradskog kulturnog centra Užice i udruženja za očuvanje gusala i narodne tradicije Pravo u žicu iz Užica.

Na samom početku, sabranje je blagoslovio sveštenik Milan Đokić iz Gorobilja, a odmah za njim su nam se sa par reči obratili direktor Gradskog kulturnog centra Užice, Filip Baralić koji je istakao značaj ovog instrumenta i negovanje guslarske umetnosti, kao i posebno pomenuo značaj rada Udruženja Pravo u žicu, zatim i predsednica udruženja Pravo u žicu, Ivana Ivanović koja je istakla da je smisao zemaljskog života produžetak loze i najbogatija reč porodica, pa se tako i potpuni smisao bavljenja guslama postiže tek onda kada se znanje prenese na mlađe generacije i na taj način guslama obezbeđuje budućnost u smutnim vremenima i na taj način nastaju nove guslarske porodice.

Veče guslanja, posvećeno prijateljstvu i porodici u umetničkom delu programa otvorio je polaznik škole guslanja Pravo u žicu Stefan Tomonjić, koji je nedavno bio na Saveznoj reviji mladih guslara među 27 najboljih iz svih srpskih zemalja, zatim Komnen Vasović iz Plužina, takođe jedan od učesnika Savezne revije mladih guslara. Iz Udruženja domaćina predstavili su se još i Branimir Sretenović, Danilo Tomić i Dejan Radović, a gosti na koncertu bili su guslari iz Crne Gore: Željko Vukčević i Vladimir Radiojević iz društva guslara „Vojvoda Mina Radović“ iz Podgorice, inače društva koje je iznedrilo najviše mladih guslara u poslednjih nekoliko godina, kao i predstavnici društva guslara Petar Perunović Perun Radovan Madžgalj i Vlatko Vuković. Vlatko Vuković, kao predsednik dg Petar Perunović Perun iskoristio je priliku da se obrati užičkoj publici i da naglasi da je već preko 30 godina u guslarskom svetu, ali da svi treba da se ugledaju na domaćine i predsednici udruženja Pravo u žicu Ivani Ivanović dodelio zahvalnicu za očuvanje guslarske umetnosti, kao jedinoj, ali i uspešnoj, ženi predsednici guslarskog društva svih srpskih zemalja.

Gosti iz Srbije bili su guslari Ognjen Andrić iz Kragujevca i Milovan Milošević iz Medveđe.
Svojim pevanjem program su upotpunili KUD Sevojno, muška i ženska pevačka grupa pod ruovodstvom prof. Aleksandre Milikić sa blokom tradicionalnih pesama. Uz njih, autentično za zlatiborski okrug duet pesme izvika Miroljub Raketić i Radenko Gordić iz Udruženja za očuvanje tradicionalne pesme iz vika Nova Varoš. Prvi nastup, baš na koncertu tradicionalnog pevanja uz gusle imao je crkveni hor Zvončići iz Požege, pod dirigentskom palicom prof. Aleksandre Đoković. Etnopojac Kristina Milivojević, koja je ujedno bila i voditelj programa, zasenila je publiku svojom interpretacijom pesme Hiljadu Vidovdana. Program je zatvoren zajedničkom pesmom svih učesnika i zahvalnosti prijateljima koji su pomogli realizaciju koncerta, posebno Saši Kociću.

Ovaj koncert bio je kruga veoma uspešne godine, ali i saradnje Udruženja Pravo u žicu i Gradskog kulturnog centra Užice, koje je ove godine bilo domaćin Republičkog festivala guslara Srbije, gde je imalo jednog predstavnika, zatim predstavnika na Saveznoj reviji mladih guslara, kao i dva zapažena koncerta u Užicu i Požegi. U predstojećem periodu očekuje se nastup u Požegi na poetsko-muzičkom festivalu Požezija, kao i koncerti u Užicu i Požegi, uz gostovanja.

Ivana Ivanović

 

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
11.4 ° C
11.4 °
11.4 °
73 %
1.6kmh
3 %
Ned
26 °
Pon
27 °
Uto
25 °
Sre
4 °
Čet
9 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime