- REKLAMA -
20.6 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Gradonačelnica Užica: „Bez novih MHE na teritoriji grada“

Gradonačelnica Užica: „Bez novih MHE na teritoriji grada“

- REKLAMA -

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević u svom obraćanju medijima danas u Gradskoj kući navela je da Gradskoj upravi za urbanizam, izgradnju i imovinsko-pravne poslove Grada Užica nije upućen nikakav zahtev niti je ova uprava izdala bilo kakav dokument koji se tiče izgradnje nove MHE na teritoriji grada Užica pa ni na području hidroakumulacije „Vrutci“.

„Odgovorno tvrdimo da vodosnabdevanje grada Užica nijednog trenutna nije bilo ugroženo i tako će i ostati. Svi radovi koji su urađeni krajem prošle godine, a rađeni su po projektu Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“, a koje je vodilo JP „Srbijavode“, urađeni su u okviru investicionog plana održavanja – redovnog godišnjeg plana, prvenstveno se odnose na potrebe vodosnabdevanja, a ne na potrebe iskorišćavanja hidroenergetskog potencijala“ navela je gradonačelnica.

Prema rečima dr Jelene Raković Radivojević radovi na adaptaciji zatvaračnice i ispusta za garantovani ekološki proticaj (biološki minimum) na brani „Vrutci“ imaju za rezultat benefite za grad Užice.

„Prvi benefit je da Grad postojeću MHE, odnosno objekat MHE „Vrutci“ isključuje iz sistema sirove vode, a drugi benefit je taj što proces zahvatanja vode koji je neophodan za funkcionisanje MHE „Vrutci“, sada je automatski pod kontrolom JKP „Vodovod“.“

Gradonačelnica je istakla da su zahtevi sa protesta koji je održan ispred Gradske kuće vezani za izdavanje građevinske dozvole za JP „Srbijavode“ za radove na brani, neosnovani, jer za te radove nije ni bila potrebna građevinska dozvola, obzirom da su radovi bili predviđeni njihovim redovnim godišnjim planom investicionog održavanja.

Gradonačelnica je naveli i da Elektrodistribucija nije dobila nijedan zahtev, niti je izdala tehničke uslove nekom investitoru za izgradnju nove MHE na teritoriji grada Užica.

„Pozvala bih predstavnike građanske inicijative Libergraf, kao i drugih građanskih inicijativa koji su bili na skupu da dođu u Gradsku kuću, da sednemo za zajednički sto, porazgovaramo i da na kraju struka kaže svoje mišljenje. Smatram da je u ovakvim okolnostima, kada vlada korona virus, neprimirno bilo održavati skup koji je potencijalno izvor prenosa infekcije.“

Izvor i foto: Grad Užice

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
scattered clouds
20.6 ° C
20.6 °
20.6 °
75 %
0.4kmh
42 %
Uto
21 °
Sre
30 °
Čet
26 °
Pet
29 °
Sub
17 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime