- REKLAMA -
11 C
Užice
Početna Srbija i region Trendovi Građani vodećih članica EU u većini za članstvo Ukrajine u EU, ali...

Građani vodećih članica EU u većini za članstvo Ukrajine u EU, ali ne i Srbije

- REKLAMA -

Većina gradjana četiri vodeće članice EU podržava ulazak Ukrajine u Uniju dok je, kada je reč o pristupanju Srbije, više onih koji su protiv nego onih koji su za.

Novo istraživanje analitičke firme JuGov (YouGov) pokazalo je da u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji i Španiji neto podršku (više za nego protiv) ulasku u EU uživaju Ukrajina, Crna Gora i Severna Makedonija.

Za Ukrajinu je za 22 odsto više onih koji su za njeno članstvo u EU nego onih koji su protiv, za Crnu Goru ih je za gotovo osam procenata više a za Severnu Makedoniju za pet odsto.

Istovremeno je za Srbiju u proseku za 4,75 odsto više onih koji su protiv njenog članstva u EU nego onih koji to podržavaju.

U slučaju Albanije protivnika pristupanja EU je za gotovo dva odsto više, a za Tursku čak 32 odsto.

Pojedinačno gledano, jedino u Španiji je više onih koji su za članstvo Srbije u EU nego protivnika.

Da Srbiji treba dozvoliti ulazak u EU smatra 23 odsto gradjana Francuske, 27 odsto Nemačke, 33 odsto Italije i 41 odsto Španije.

Istovremeno 42 odsto ispitanika u Francuskoj, 41 odsto u Nemačkoj, 37 odsto u Italiji i 23 odsto u Španiji smatra da Srbiji ne treba dozvoliti ulazak u EU.

Kada je reč o Ukrajini, nakon ruske invazije pre više od mesec dana predsednik te zemlje Volodimir Zelenski pozvao je EU da hitno primi Ukrajinu u članstvo.

Iako je bilo mnogo izraza podrške za ubrazanje procesa, malo je verovatno da će se Ukrajina uskoro naći u EU.

Uprkos tome, Ukrajina ima neto podršku za članstvo u EU a podrška je najveća u Španiji gde šest od deset ispitanika želi da je vidi u bloku a samo 14 odsto je protiv.

Za članstvo Ukrajine u EU je i 46 odsto Nemaca, 45 odsto Italijana i 42 odsto Francuza dok je protiv po 30 odsto u svakoj zemlji.

Navodi se i da se u odnosu na istraživanje iz 2018. beleži zaokret jer je tada samo 22 odsto Francuza i 30 odsto Nemaca mislilo da Ukrajina treba da udje u EU dok je 47 odnosno 49 odsto bilo protiv.

Norveška, Švajcarska i Island su jedine zemlje koje uživaju doslednu podršku za priključivanje EU u sve četiri zemlje u kojima je radjeno istraživanje.

Istraživanje je obavljeno u martu a ispitano je po izmedju 1.020 i 2.046 odraslih u svakoj zemlji.

https://beta.rs/vesti/politika-vesti-srbija/161969-predstavnik-delegacije-eu-po-ulasku-u-uniju-srbija-bi-dobijala-deset-puta-vise-novca-nego-danas-be

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
11 ° C
11 °
11 °
63 %
1.7kmh
1 %
Pet
25 °
Sub
26 °
Ned
24 °
Pon
22 °
Uto
29 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime