- REKLAMA -
14.4 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Godišnjica odbrane Užica u aprilskom ratu 1941. godine

Godišnjica odbrane Užica u aprilskom ratu 1941. godine

- REKLAMA -

Povodom obeležavanja 83. godišnjice od herojske odbrane Užica u aprilskom ratu 1941. godine položeni su venci na spomenik palim borcima na Sarića Osoju.

Foto: Grad Užice

Tim povodom gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević je navela da je bitka za Užice 15. aprila 1941. godine predstavlja jedan od najsvetlijih dana u istoriji našeg grada, a Užice jedan od retkih gradova u porobljenoj Evropi koje je pružilo snažan otpor fašističkom agresoru.

Upravo na ovom mestu gde se sada nalazimo pre 83 godine, pripadnici Osme nemačke tenkovske divizije prilikom ulaska u Užice naišli na iznenađujuće jak otpor. Milivoje Zečević, narednik Jugoslovenske vojske, hrabro je skočio na nemački tenk, ubacio bombu i uništio njegovu posadu, ali je i sam poginuo. Na mestu svog herojskog podviga je i sahranjen. Pored njega, prema raspoloživim podacima u borbama za odbranu Užica tog jutra, pogunulo je 118 osoba.Njima dugujemo večno sećanje i poštovanje. Zato smo danas ovde, da se poklonimo njihovim senima i pokažemo da cenimo njihovu hrabrost i požrtvovanost, jer svoje heroje Užice ne zaboravlja, poručila je gradonačelnica.

Foto: Grad Užice

SUBNOR Užice baštini i čuva tradiciju svih oslobodilačkih ratova Srbije i u tome ima punu podršku grada i Narodnog muzeja, rekao je predsednik užičkog SUBNOR-a Milić Vukić. On je naveo da se sloboda u ovoj zemlji uvek visoko cenila i skupo plaćala, a Užice se uvek ponosilo svojim junacima i čuvalo uspomenu na njihovu žrtvu.

Ovde na Sarića Osoju pre tačno 83 godine, brzo i spontano organizovan je jedan od najžešćih otpora nemačkom okupatoru u tadašnjoj velikoj zemlji i dok su se u nekim delovima Kraljevine Jugoslavije nemačke snage dočekivale kao oslobodioci, ili im je pružen neznatan otpor, Užičani su položili 118 života za slobodu svoga grada. Ponosni smo na herojsku odbranu Užičana u aprilskom ratu, nastavljenu formiranjem Užičke republike i kasnije bitkom na Kadinjači, rekao je Vukić.

Foto: Grad Užice

Kao i prethodnih godina sveštenici užičke crkve služili su parastos poginulima, a vence su pored predstavnika grada i SUBNOR-a položile delegacije Gradske opštine Sevojno, MZ Carina, Vojske Srbije, Gradski odbor potomaka ratnika Major Kosta Todorović 1912-1920, Udruženja ratnih vojnih veterana Zlatiborskog okruga, Užica i Sevojna i Socijalističke partije Srbije.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
14.4 ° C
14.4 °
14.4 °
98 %
0.5kmh
100 %
Pon
22 °
Uto
24 °
Sre
20 °
Čet
18 °
Pet
21 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime