- REKLAMA -
13.4 C
Užice
Početna Iz prve ruke Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Godinu dana brige o Pančićevoj omorici

Godinu dana brige o Pančićevoj omorici

- REKLAMA -

Nakon prošlogodišnjih požara, ove godine je zabeležen znatno veći broj suvih i oborenih stabala, ali je na pojedinim lokalitetima zabeležen i podmladak Pančićeve omorike, saopštili su iz NP Tara ukazavši da su tačno pre godinu dana najvrednija staništa Pančićeve omorike bila pogođena jakim požarima.

  • Prema dosadašnjim naučnim saznanjima omorika je „vrsta katastrofe“, što znači da uspeva da opstane samo na ekstremnim staništima gde drugim, konkurentskim vrstama drveća ponestaje snage za obnovu i razvoj. Iako je bilo strašno gledati kako u plamenu nestaju predivna staništa omorike, smatra se da će kataklizmični uslovi koji su nastali nakon požara stvoriti optimalne stanišne preduslove za prirodnu obnovu Pančićeve omorike na ovim lokaltetima, napomenuli su iz NP Tara predočivši da je prošlo tačno godinu dana otkako Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa Republike Srpske uz podršku devet partnerskih organizacija i švajcarske fondacije Franklinia sprovodi projekat Podrška in situ restauraciji i konzervaciji najstarije evropske vrste drveća Pančićeve omorike (Picea omorika). Cilj je dugoročno praćenje.

Ukupan broj oglednih ploha je zaokružen na deset, nedavnim postavljanjem instrumenata u NP Tara, na lokalitetu Trenice i dve na lokalitetu Studenac. U Republici Srbiji ih je četiri, šest u Bosni i Hercegovini (Republika Srpska) tih instrumenata koji, prema pojašnjenju iz NP Tara, služe za merenje temperature i vlažnosti zemljišta i vazduha.


Kako su naveli iz NP Tara, projektni tim, na čelu sa ekspertima Milanom Matarugom i Đorđijem Milanovićem, obišao je u dva navrata krajem 2021. godine odabrane sastojine Pančićeve omorike i postavio sedam oglednih ploha, po dve ogledne plohe u okolini Višegrada na lokalitetima Gostilja i Veliki Stolac; dve u okolini Rogatice, lokalitet Tesla; jednu u NP Tara, Bajina Bašta, na lokalitetu Trenice.


  • Krajem jula 2022. godine projektni tim je obišao postojeće ogledne plohe, preuzeo prikupljene podatke i postavio dodatne instrumente. U narednom periodu će se pristupiti obradi prikupljenih podataka te kroz naredne dve godine trajanja projekta nastaviti pratiti i analizirati stanje i raditi na povezivanju upravljača staništa Pančićeve omorike, razmeni znanja i preporuka za dugoročno održivo upravljanje ovom vrednom drvenastom vrstom, saopštili su iz NP Tara.
- Advertisement -
IZVORNP Tara
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
13.4 ° C
13.4 °
13.4 °
71 %
1.9kmh
64 %
Sre
24 °
Čet
23 °
Pet
22 °
Sub
22 °
Ned
26 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime