- REKLAMA -
18.8 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice GO SSP: Nuklearna zima u Užicu

GO SSP: Nuklearna zima u Užicu

- REKLAMA -

Gradski odbor Stranke slobode i pravde je u saopštenju naveo da je danas Užice u 14 časova po indeksu zagađenja vazduha od 255 jedinica najzagađeniji grad u Srbiji, po skali WAQI-a vazduh je veoma nezdrav i preporučuje se boravak isključivo u zatvorenim prostorijama.

Oni su istakli da zbog ciklona koji je u nadiranju i promene pritiska, još je smanjena uobičajena stopa zagađenosti, zbog koje bi u nekim razvijenim zemljama stanovništvo bilo evakuisano iz toksičnog okruženja, a takva je situacija u Užicu tokom čitave zime.

Grad je u kotlini, okružen brdima koja zaustavljaju cirkulaciju vazdušnih struja, tako da dok je centar grada okovan smogom, maglom, mrazem i mrakom u nuklearnoj zimi, građani okolnih naselja i mesnih zajednica poput Bele Zemlje, uživaju u čistom vazduhu, suncu i temperaturi višoj od po najmenje 5 stepeni. Silazak u grad je zato potpuno nestvarno iskustvo i svi nas pitaju – Ljudi, kako živite tu uopšte?, rečeno je u saopštenju užičkog odbora Stranke slobode i pravde.

Najveći uzrok zagađenja su individulani kotlovi na čvrsto, kako se navodi u saopštenju ekološki neprihvatljivo gorivo, loš kvalitet uglja, kao energent finansijski jedino dostupan građanima, kao i saobraćaj.

Iako je problem zagađenosti grada hroničan, isto tako lokalna samouprava ne čini ništa da pomogne građanima i da makar kratkoročnim merama utiče na smanjenje zagađenja, dok se ne nađe dugoročno rešenje, kažu u GO Stranke slobode i pravde.

Oni ističu da je grad je u stanju ekološke katastrofe, a da je zdravlje populacije izuzetno ugroženo. Prema njihovim rečima građani zbog siromaštva nisu u stanju da gasifikuju domaćinstva, pa zato treba subvencionisati cenu priključka za gas, zabraniti upotrebu uglja lošeg kvaliteta i na gas priključiti i preostale kotlarnice JKP Toplota.

Preporuke i od DRI; Gradska većnica: Zajednički, radikalniji koraci od sledeće godine(AUDIO)

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
scattered clouds
18.8 ° C
18.8 °
18.8 °
51 %
3.2kmh
37 %
Uto
19 °
Sre
23 °
Čet
23 °
Pet
25 °
Sub
25 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime