- REKLAMA -
17 C
Užice
Početna Srbija i region Društvo Gimnazijalci nagrađeni za uspehe

Gimnazijalci nagrađeni za uspehe

- REKLAMA -

Užička gimnazija, verujem, pružila nam je sposobnost da kritički razmišljamo, da čvrsto stojimo iza svog stava, da saslušamo druge i priznamo kada nešto ne znamo, da je krivica često i u nama, da ne pričamo olako o temama o kojima ne znamo dovoljno, da poštujemo različitosti, navodila je Anđela Prodanović, đak generacije Užičke gimnazije, na svečanosti povodom završetka srednjoškolskog obrazovanja 230 učenika te škole.

Gimnaziju su sa svim peticama završila 24 učenika četvrtog razreda. Škola ih je nagradila Vukovim diplomama, rečnicima, knjigama. Poklone su sinoć predstavnici Gimnazije i sedam fondacija i fondova uručili i uspešnim na republičkim takmičenjima i maturantima koji su se tokom školovanja istakli znanjima iz pojedinačnih predmeta i oblasti.

Anđelu Prodanović, kao najboljeg učenika generacije, nagradio je fond Barjaktarević –Šumanac.

Anđela je proglašena i za najboljeg matematičara u svojoj generaciji u školi zbog čega ju je nagradio i fond Miroslav Bato Jaraković.

Najbolji fizičari Užičke gimnazije su Anđela Prodanović, Jovana Smiljanić, Iva Pavlović i Petar Popović i podelili su nagradu fonda Života Vranić.

Nagrada Istorijskog arhiva Mile Čarapić je uručena Jani Avramović za najbolji maturski rad iz istorije.

Za ispoljenu umešnost, talenat i originalnost u oblasti ekologije, učenicu Valentinu Vasiljević je nagradio fond Milan S. Popović.

Predstavnici fonda Ljubomir Ljubo Obrenović, kao najboljeg sportistu, nagradili su učenicu Miu Purić koja je sa ženskom košarkaškom ekipom Užičke gimnazije ostvarila zapažene rezultate na sportskim takmičenjima.

Učenik Milun Erić je dobio nagradu Borka Vesović za fransuski jezik. Izdavačka kuća Pirson je nagradila učenice Lenu Lazarević i Minu Čušin za znanja iz engleskog jezika.

Za uspešno izučavanje nemačkog jezika po DSD programu, Kolo srpskih sestara Užice i predstavnik fonda Stanko Stanković Ćirković su nagradili učenicu Teodoru Cicvarić.

–    Znanje stranih jezika i posebna ljubav prema maternjem srpskom znači da se svuda, gde god bili, osećate kao kod svoje kuće. Mogućnost upoznavanja velike nemačke kulture i književnosti na nemačkom su prednosti koji šire kulturni krug, ne samo ka Nemačkoj nego i mnogo dalje. Nemački jezik je jedan od onih koji u ovom trenutku doživljava ekspanziju koja će sigurno još više doprineti upotrebi ovog jezika, čule su se u svečanoj sali gimnazije reči Užičanina Stanka Stankovića Ćirkovića, upućene sa severa Nemačke.

  • Nastavićemo da nagrađujemo najbolje iz nemačkog jezika, poručila je Slobodanka Mira Stanković Ćirković, predsednica Kola srpskih sestara Užice, uz napomenu da je fascinirana brojnim nagradama užičkih gimnazijalaca i da su ta škola i učenici ponos grada.

Za ponos su i profesori, naveli su za Lunu učenici te škole.

  • Bez profesorke Svetlane Gavrilović ne bismo mogli da dostignemo ovaj nivo znanja, napomenuo je maturant Stefan Ranković, nagrađen za znanje iz engleskog jezika i isticanje na projektima, konkursima i seminarima.

Gimnazija je nagradila profesore – mentore Danijelu Savić, Milenu Jelisavčić, Dušicu Vitorović, Bojanu Bočić i Živojina Pavlovića, kako je rečeno, zbog nesebične pomoći i podrške učenicima.

  • Bili su deo naših najturbulentnijih godina i svako je na svoj način doprineo formiranju ljudi kakvi smo danas, napomenula je Anđela Prodanović u ime maturanata Užičke gimnazije, dok je lično zahvalna profesorkama Mileni Jelisavčić, Dubravki Mitrašinović i Mileni Stričić, kako je navela, što su je naučile i da je najlepše i najvrednije posao raditi sa predanošću i ljubavlju.

  • Bez obzira koliko delovalo nemoguće ili glupo, uspeh je neizostavan ako se bavimo onim što volimo i što nas zanima, istakla je za Lunu đak generacije Anđela Prodanović. U svom obraćanju okupljenima je poručila da patrijahalna sredina ne može sprečiti devojčice u želji, ambiciji i spremnosti da promene svet. U inostranstvu vidi svoju budućnost, a u slučaju da ostane u Srbiji, kako je rekla za Lunu, biće u Beogradu gde bi volela da pohađa Elektrotehnički i Matematički fakultet.

Gimnazijski dani tokom četvorogodišnjeg školovanja

Gimnazijski dani su bili dramatični, ali i značajni, dok je pandemija korona virusa, prema navodima đaka generacije, uskratila susrete u hodnicima škole, ekskurzije, brojne večeri italijanske i francuske kulture, književni festival.

  • Strašno su se dobro učenici snašli u poslednje dve godine koje su svima nama bile veliki izazov. Postojala je kod njih ozbiljnost i u takvom radu i smatramo da će nas lepim vestima o daljim rezultatima radovati, kazao je za Lunu direktor Užičke gimnazije Vukadin Simović pohvalivši kao izvanredno odeljenje i prvu upisanu generaciju računarskog smera koja je ove godine maturirala.


Naredne školske godine, nastavu u Užičkoj gimnaziji će moći da pohađa po 90 učenika na društveno – jezičkom i prirodno – matematičkom smeru i po 20 đaka specijalizovanih odeljenja, sportskog i računarskog.

Do 20. jula traje elektronski upis, u Užičkoj gimnaziji 14. i 15. jula.


Grad Užice će 17. juna, od 17 sati i 30 minuta u bašti Gradskog kulturnog centra Užice, prirediti tradicionalni prijem za vukovce, đake generacije i nagrađene učenike na republičkim takmičenjima iz užičkih osnovnih i srednjih škola.

– Rad i trud su veoma bitni. Sve se može kad se želi, napomenuo je maturant Stefan Ranković,uz savet mladima da u što ranijem dobu počnu da uče engleski.                                                                                                                               – Vredi znati engleksi, najbrže će nam dopustiti da napredujemo u karijeri, napomenu je Ranković.

Bogatiji znanjem i poklonima od škole i Kola srpskih sestara

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
17 ° C
17 °
17 °
91 %
1.2kmh
0 %
Ned
31 °
Pon
33 °
Uto
32 °
Sre
28 °
Čet
29 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime