- REKLAMA -
-1 C
Užice

Gas i na Zlatiboru

Sledeće godine gas i za grejanje domaćinstava na Zlatiboru, u objektima uz upotrebnu dozvolu. Iz preduzeća Zlatibor-gas apel investitorima da ih sedam dana ranije obaveste da će izvoditi radove u blizini gasovodne mreže.

- REKLAMA -

Gas je pušten u delu od oko 26 kilometara distributivne gasne mreže Zlatibor.

Mreža se nalazi pod pritiskom prirodnog gasa, a priključen je i prvi potrošač hotel Palisad, potvrdila je za Radio Lunu i RAM mrežu direktor preduzeća Zlatibor- gas Dušica Pavlović.

–    Distributer je Srbija-gas. Rukovanjem i održavanje izgradnjom se bavi firma Zlatibor- gas, rekla je Pavlović navodeći da je puštena merno-regulaciona stanica na Palisadu, kao najveća kotlarnica.

Ona je rekla da je u pušten u funkciju deo gasovoda u centralnoj zoni Zlatibora koji ima upotrebnu dozvolu.

–     Obuhvaćen je deo Karaule, ulica Nikole Altomanovića do zgrade RTS-a, obuhvaćen je deo kod hotela Iris i crkve, odnosno ceo krug oko svih velikih hotela i objekata poput Palisada, Mone, Tornika, Čigote, Studentskog odmarališta Ratko Mitrović, hotela Buket, hale Wai Tai, Olimpa, Monsa, Golije, Sunčevog brega, Dečjeg odmarališta Zlatibor… Svi oni imaju mogućnost priključenja na mrežu jer se nalaze na području prve faze, navela je za Radio Lunu i RAM mrežu Dušica Pavlović.

Zainteresovanih za priključenje na gasovodnu mrežu ima, potvrdila je Pavlović istakavši da je neophodno da objekti ispune sve uslove u vezi sa dokumentacijom.

–     Najvažnije je da moraju da imaju upotrebnu dozvolu za objekat koji treba da se priključi na gas. Znači, ne postupak ozakonjenja niti legalizacija nego da je objekat već ozakonjen, legalizovan i da ima upotrebnu dozvolu, istakla je direktorka preduzeća Zlatibor-gas.

Za sada nije poznat tačan broj potencijalnih korisnika gasa. Po projektu je predviđeno oko 6 000 potrošača, ali iz Zlatibor-gasa procenjuju da će ih biti više.

–    Projekat je 2010. godine dobio građevinsku dozvolu, ali se od tada izgradilo puno objekata, hotela, većih potrošača. Na pojedinim delovima će verovatno morati da se pojača prečnik cevi jer se javilo više potrošača nego što je bilo predviđeno prvim projektom jer su tada bile obične stambene kuće, a sada su na tim mestima apartmanska naselja, objasnila je Pavlović.

Zlatibor-gas trenutno priprema dokumentaciju za dobijanje dozvole za drugu i treću fazu gasovodne mreže.

–   Stanovnici Zlatibora od sledeće godine će moći da koriste gas za grejanje domaćinstava. Već ima dosta zainteresovanih koji su uputili zahteve, odgovorila je Pavlović.

Cena kućnog gasnog priključka i gasa za domaćinstva, po rečima Pavlović, za sada nije poznata.

–     Još uvek se usaglašava cena za fizička lica. Za pravna lica se zna da je to po kubiku i da se držimo cenovnika Srbijagas, rekla je Pavlović.

Niske temperature na Zlatiboru trenutno ne dozvoljavaju kopanja, varenja niti gradnju priključka na mrežu. Građevinski radovi su, inače, privremeno obustavljeni na Zlatiboru.

 

Zlatibor-gas je uputio molbu i apel investitorima, izvođačima radova, opštinskoj upravi i inspekcijama da ih obaveste, ali i reaguju u slučaju aktivnosti u blizini trase gasovoda koja je sada pod pritiskom prirodnog gasa.

    Investitor ne može raditi bez građevinske dozvole i bez prethodno dobijenih tehničkih uslova kod Zlatibor-gas i time ugrožavati stabilnost snabdevanja mreže i sigurnost i bezbednost ljudi, napomenula je Pavlović.

Pojasnila je da su po Zakonu o energetici velike kazne za one koji oštete rad gasovodne mreže.

–    Najmanje sedam dana pre početka radova investitori moraju obavestiti firmu Zlatibor- gas kako bi ekipa izašla na teren, obeležila i svakodnevno pratila iskope, pripremne i druge radove, objasnila je Pavlović istakavši da su do sada imali tri takva poziva nadležnim ekipama.

Pavlović je istakla da nemar investitora i rad bez odobrenja, saglasnosti, dozvole i nadzora stručnih lica može ugroziti bezbednost ljudi.

 

Zlatibor-gas ima službu koja dežura 24 sata.

–   Srbijagas uredno dostavlja Ministarstvu unutrašnjih poslova spisak dežurnih na Zlatiboru. Za bilo kakvu intervenciju, protivpožarni elaborat je dostavljen i vatrogascima. Sve je urađeno u skladu sa zakonom i propisima u vezi ove delatnosti, dodala je direktorka Zlatibor-gas Dušica Pavlović.

Podsetimo, MPP Jedinstvo iz Sevojna je septrembra 2008. godine osnovalo kompaniju Zlatibor-gas sa osnovnom delatnošću distribucije gasovitih goriva gasovodom.

Kako su naveli na zvaničnom sajtu, kompanija je formirana sa ciljem da se sprovede izgradnja primarnog gasovoda od Užica do Čajetine, ali i izgradnja distributivne mreže u Čajetini i na Zlatiboru.

Primarni gasovod od Užica do Čajetine se gradi od 2007. godine, na trasi dugoj oko 30 kilometara.

Pavlović je potvrdila da Čajetina ima glavnu merno-regulacionu stanicu, ali da u tom naselju trenutno nema gasa.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
mist
-1 ° C
-1 °
-1 °
100 %
0.5kmh
90 %
Pon
1 °
Uto
1 °
Sre
-1 °
Čet
0 °
Pet
4 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Najčitanije

Slične vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime