- REKLAMA -
13.8 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Fulbrajt stipendistkinja na Pedagoškom fakultetu u Užicu

Fulbrajt stipendistkinja na Pedagoškom fakultetu u Užicu

- REKLAMA -

Saradnik u nastavi engleskog jezika u okviru Fulbrajt programa Moli Saton prva je koja u okviru ovog programa boravi na Pedagoškom fakultetu u Užicu. Kroz priče profesora Vladimira Matića tokom studija u Americi upoznala je i zavolela Srbiju, a to je podstaklo da učestvuje u regionalnom projektu 2022. godine kada je kratko boravila u našoj zemlji, a zatim i da se prijavi za Fulbrajt stipendiju i kroz duži vremenski period obiđe i upozna Srbiju, ljude i kulturu.

Moli Saton je završila političke nauke i istoriju, ali je kroz predmet podučavanje istorije koji je imala na prvoj godini studija, zavolela pedagoški i prosvetarski rad. Takođe njeni roditelji su prosvetni radnici i sve to je uticalo da se opredeli za predavanje i rad u nastavi. Na Pedagoškom fakultetu u Užicu obavljao posao saradnika u nastavni enegleskog jezika i tako asistira profesoru engleskog jezika prilikom realizacije nastave sa studentima prve, a uključena je i u neke aktivnosti sa studentima druge i treće godine.

U Užicu sam od polovine septembra prošle godine i u početku je bilo potrebno vremena i meni i studentima da se naviknemo jedni na druge, ali sada su se oni potpuno otvorili i to je zaista, jedno vrlo interesantno učenje u međusobnoj interakciji. Kroz moj rad saradnika upoznajem i vaš način života, tako da je to jedna interkulturalna razmena. Studentima pomažem da nauče engleski jezik, a oni meni pomažu oko učenja srpskog jezika.  Tako da kroz vrlo dinamičan interaktivni proces u kome aktivno učestvujemo obogaćujemo jedni druge, navela je Saton.

Izbor je pao na Užice jer je ambasada SAD procenila da bi Užice najviše odgovaralo Moli pošto ona potiče iz Južne Karoline koja je po geografskim, ali i načinu života i usmerenosti na porodicu slična mentalitetu našeg grada.

Osim primarnih aktivnosti učestvovala je u prevođenju određenih sadržaja kako za studente tako i za neke profesore, a pomagala je studentima Pedagoškog fakulteta u vezi aplikacije za program razmene studenata.

Vrlo zanimljivo je bilo dvosatno druženje sa učenicima sedmog i osmog razreda Osnovne škole Dušan Jerković. Đake sam upoznala sa američkim vaspitno-obrazovnim sistemom i govorila sam im o još nekim interesantnim stvarima za koje sam mislila da bile značajne učenicima, a koje su drugačije u odnosu na Srbiju. Učenici su imali dosta pitanja, zanimale su ih razne stvari. Slično druženje se planira i sa učenicima Užičke gimnazije u narednom periodu, navela je Saton.

Foto: M. H.

Gostoprimljivost je reč kojom bi opisala Užičane i ono što ju je posebno oduševilo je otvorenost i spremnost na komunikaciju i podršku na svakom koraku.

Pilikom iznajmljivanja stana upoznala sam jednu devojku koja me je ubrzo predstavila svom društvu i oni su me vrlo brzo i lako prihvatili. Najviše mi se dopada što su oni koje sam upoznala otvoreni i spremni za razgovor i pomoć. Hrana mi se dopada, isprobala sam različita jela i sve mi se svidelo. Ipak nedostaju mi neke stvari iz Amerike, kao što su slatkiši, ali uspela sam da nađem neke slične, navodi Saton.

Ipak odlučila se da aplicira za još jednu školsku godinu i nada se da će joj biti odobreno, da i narednih 10 meseci provede u Užicu. Posebno je naglasila odličnu saradnju sa zaposlenima na Pedagoškom fakultetu, ali i sa studentima jer su joj svi pomogli i olakšali profesionalni, ali i privatni deo života u Užicu.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
13.8 ° C
13.8 °
13.8 °
99 %
0.6kmh
89 %
Pet
21 °
Sub
25 °
Ned
28 °
Pon
23 °
Uto
19 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime