- REKLAMA -
17 C
Užice
Početna Srbija i region Festival Mirëdita, dobar dan! u Beogradu od 25. do 28. maja

Festival Mirëdita, dobar dan! u Beogradu od 25. do 28. maja

Saopštenje prenosimo u celosti

- REKLAMA -

#medijskoslonište

Deveto izdanje “Mirëdita, Dobar dan!” festivala biće otvoreno u sredu, 25. maja u 18h, izložbom “Sve naše suze”, a festivalski program trajaće sve do 28. maja na nekoliko lokacija u Beogradu.

Ovogodišnji festival “Miredita, dobar dan!” u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava, Građanskih Inicijativa, Foruma ZFD i organizacije Integra sa Kosova, predstavljaće spoj umetnosti, savremene kulturne scene i pokretanja važnih pitanja koja se tiču kako prošlosti tako i budućnosti u vremenima koja predstavljaju veliki izazov za kosovsko i srpsko društvo.

Festival će ove godine započeti izložbom “Sve naše suze” u sredu, 25. maja od 18h, a koju će posetioci imati prilike da pogledaju do 1. juna u prostoru Endžio Hab, na adresi Dobračina 4. Ove godine festival se simbolično otvara glasovima žrtava donesenim u umetničkoj formi, jer je danas važnije nego ikada da ih čujemo, kako bismo razumeli da je mir jedina sigurna opcija za sve.

“Razgovor o bolnim temama je nulta tačka odnosa Srbije i Kosova, prošlost je tu da iz nje učimo, kako bismo naučili da se mir gradi na empatiji i činjenicama. Građani i građanke Srbije i Kosova zaslužuju mir koji traje, koji ih motiviše da se međusobno upoznaju i saznaju više jedni o drugima, a ne ksenofobiju i međusobno nerazumevanje, kom danas svedočimo”, rekla je Fiona Jelići iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Svečanost povodom otvaranja, održaće se 26. maja, u dvorištu Centra za kulturnu dekontaminaciju sa početkom u 18h, nakon čega će svi gosti od 19h moći da pogledaju predstavu “Stifler”, na istoj lokaciji, koja kritički promatra moralne standarde koje društva često koriste kao kriterijum za iskazivanje ljudskosti i pružanje pomoći.

U fokusu debatnog programa festivala ove godine će biti odnos srpskog i kosovskog društva prema ratu u Ukrajini, kao i kultura sećanja na žrtve Golog otoka. Detalje o vremenu održavanja debata, lokacijama i govornicima možete pronaći na sajtu festivala.

Na repertoaru festivala ove godine nalazi se i film “Košnica”, rediteljke Bljerte Bašoli, koji će premijerno biti prikazan beogradskoj publici 28. maja od 20h u Jugoslovenskoj Kinoteci u Uzun Mirkovoj ulici. “Košnica” je jedini film sa Zapadnog Balkana koji je ove godine ušao u uži izbor za nominaciju za prestižnu nagradu Oskar. Film je osvojio do sada mnogobrojne nagrade, među kojima i tri nagrade na Sandens festivalu. Ulaz na film, kao i na sve događaje sa programa festivala “Mirëdita, dobar dan!” je potpuno besplatan.

Koncert popularnog kosovskog izvođača, Špata Dede, zakazan je za 27. maj u 21h, dok će deveto izdanje festivala biti zatvoreno žurkom u XL Baru uz zvuke koje će publici puštati DJ Genc Eljezaj.

Organizatori su pozvali sve zainteresovane da posete festival, a sve detalje o ovogodišnjem programu mogu pronaći na internet stranici “Miredita, dobar dan!” festivala – https://mireditadobardan.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
17 ° C
17 °
17 °
91 %
1.2kmh
0 %
Ned
31 °
Pon
33 °
Uto
32 °
Sre
28 °
Čet
29 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime