- REKLAMA -
-5.8 C
Užice
Početna Srbija i region Ekonomija FCD: U Srbiji je minimalna zarada, koja bi trebalo da bude izuzetak,...

FCD: U Srbiji je minimalna zarada, koja bi trebalo da bude izuzetak, postala pravilo

- REKLAMA -

Povodom Svetskog dana dostojanstvenog rada, Fondacija centar za demokratiju (FCD) saopštila je danas da mnogi radnici u Srbiji rade u uslovima nesigurnog zaposlenja, niskih zarada i rizika od siromaštva, nedovoljne zaštite radnih prava, bezbednosti i zdravlja na radu.

“U Srbiji je minimalna zarada, koja bi trebalo da bude izuzetak i privremena mera, koja ima zaštitnu funkciju postala pravilo, a njena visina ne obezbedjuje minimum egzistencijalnih i socijalnih potreba zaposlenih i njihovih porodica. Iznos minimalne zarade u 2022. godini je ispod relativnog praga siromaštva za tročlanu porodicu koji iznosi 39.600 dinara”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je “nominalan rast prosečnih zarada u prvih šest meseci ove godine bio 13,5 odsto, a realan 3,5 odsto”.

“FCD nastavlja rad na promociji standarda dostojanstvenog rada u Srbiji i socio-ekonomskih prava u kontekstu reformi orijentisanih na EU, uz implementaciju Agende 2030 UN. Neophodno je uskladjivanje domaćeg pravnog okvira sa standardima Evropske unije i Medjunarodne organizacije rada, uredjivanje novih oblika rada, kao i donošenje strateških dokumenata koji uredjuju pitanja iz oblasti rada, zapošljavanja i socijalne politike”, ističe se u saopštenju.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
-5.8 ° C
-5.8 °
-5.8 °
89 %
5kmh
93 %
Ned
-4 °
Pon
-4 °
Uto
-3 °
Sre
-3 °
Čet
-6 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime