- REKLAMA -
2.5 C
Užice
Početna Svet FAO: Pad cena hrane u svetu tokom avgusta

FAO: Pad cena hrane u svetu tokom avgusta

- REKLAMA -

Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) objavila je danas da je u avgustu ove godine došlo do pada cena prehrambenih proizvoda, osim pirinča i šećera, na šta je uticao porast zaliha hrane.

Vučić: Od 13. septembra jeftinija korpa namirnica

Kako je navedeno, FAO indeks svetskih cena prehrambenih proizvoda, koji na mesečnom nivou prati promene u svetskim cenama prehrambenih proizvoda kojima se trguje na globalnom nivou, u avgustu je u proseku iznosio 121,4 poena, što je za 2,1 odsto manje nego u julu i 24 odsto manje od rekorda koji je dostigao u martu prošle godine.

U avgustu se cena biljnih ulja smanjila za 3,1 odsto, delimično preokrenuvši veliki rast od 12,1 odsto u julu, a svetske cene suncokretovog ulja opale su za skoro osam odsto tokom meseca, kao posledica slabljenja globalne potražnje za uvozom i rastućeg broja ponuda velikih izvoznika.

Cene sojinog ulja u svetu opale su zbog poboljšanih uslova za useve soje u SAD, dok su cene palminog ulja umereno pale usled sezonskog porasta proizvodnje u zemljama jugoistočne Azije.

Iz FAO su naveli da se vrednost indeksa cena za žitarice smanjila za 0,7 odsto u odnosu na jul, a svetske cene pšenice pale za 3,8 odsto u avgustu usled povećane dostupnosti od strane vodećih izvoznika, dok su cene drugih žitarica pale za 3,4 odsto usled velikih globalnih zaliha kukuruza iz rekordne žetve u Brazilu i skorašnje žetve u SAD.

Istovremeno, vrednost indeksa cene pirinča porastao je za 9,8 posto u odnosu na jul i dostigao petnaestogodišnji nominalni nivo, što je, kako je navedeno, odraz promena na tržišu nakon zabrane izvoza indijskog belog pirinča od Indije, najvećeg svetskog izvoznika pirinča.

Ukazano je i da je neizvesnost oko trajanja zabrane i zabrinutost oko izvoznih ograničenja dovela do toga da akteri lanca snabdevanja zadrže deonice ponovo pregovaraju o ugovorima ili prestanu da daju ponude cena, usled čega se trgovina ograničila na male obime i prethodno zaključenu prodaju.

Vrednost indeksa cena mlečnih proizvoda smanjena je za četiri odsto u odnosu na jul, predvođena cenama mleka u prahu i obilnim zalihama iz Okeanije.

Svetske cene putera i sira takođe su pale, delimično i zbog nedovoljnih tržišnih aktivnosti u vezi sa letnjim odmorima u Evropi, naveli su iz FAO.

Cene mesa u svetu pale su tri odsto, a najviše su pale svetske cene ovčetine, zbog porasta izvoznih raspoloživosti uglavnom iz Australije i slabijom potražnjom iz Kine.

Velike zalihe su takođe uticale na pad cena svinjskog, živinskog i goveđeg mesa.

Kako je navedeno, vrednost indeksa svetskih cena šećera porasla je za 1,3 odsto u odnosu na jul, dok je u avgustu u proseku bila 34,1 odsto viša od svoje vrednosti pre godinu dana.

Povećanje je uglavnom izazvano pojačanom zabrinutošću zbog uticaja meteorološkog fenomena “El Ninjo” na useve šećerne trske, zajedno sa količinom kiše koja je u avgustu ispod proseka i suvim vremenskim uslovima na Tajlandu.

Veliki usev šećera u Brazilu ograničio je rast svetske cene šećera, kao i smanjena cena etanola i slabljenje brazilskog reala, objavio je FAO.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
2.5 ° C
2.5 °
2.5 °
98 %
1.5kmh
100 %
Sre
3 °
Čet
6 °
Pet
9 °
Sub
12 °
Ned
6 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime