- REKLAMA -
20.6 C
Užice
Početna Srbija i region Fajon: Dačić je tražio da budem izuzeta iz međustranačkog dijaloga

Fajon: Dačić je tražio da budem izuzeta iz međustranačkog dijaloga

Evropska poslanica Tanja Fajon potvrdila je da je zvanični Beograd tražio njeno izuzeće u dijalogu evropskih i srpskih parlamentaraca i ocenila da je to neprihvatljivo za Brisel, jer Evropska unija ima jasna interna pravila o predstavljanju.

- REKLAMA -

Fajon je za televiziju Nova S rekla da će više detalja o nastavku tih razgovora biti poznato u četvrtak, posle dogovora predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačiča i predstavnika EU Dejvida Mekalistera.

“Nisam to čula od predsednika (Aleksandra) Vučića, već mi je Mekalister preneo svoj razgovor sa Dačićem, koji je tražio da ja ne budem više učesnik u tom dijalogu. To je neprihvatljivo za nas, jer Evropska unija i mi u Evropskom parlamentu imamo naša interna pravila predstavljanja”, navela je ona.

Fajon, koja je predsednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU, podsetila je da evropska strana nije postavljala bilo kakve uslove ko treba da sedi sa srpske strane pregovaračkog stola.

“Mi ne utičemo na dogovor srpske strane ko će biti njihov pregovarač, pa ne mogu ni oni na naš… nama je samo važno da su i vlast i opozicija deo dijaloga”, istakla je ona.

Na pitanje zašto misli da je njeno učešće sporno za vlasti u Srbiji, ona je rekla da ne zna konkretne razloge.

“Možda jer sam socijaldemokrata, možda jer sam kritikovala argumentovano neke stvari u Srbiji. Možda neko misli da predstavljam neki deo opozicije. Žao mi je što su moje izjave tako shvaćene u Srbiji, ali jednostavno sam navikla da političari na različite načine koriste moje ime. To je izgleda deo političke kulture u Srbiji, a ne samo tamo već i ovde u Sloveniji”, rekla je Fajon.

“Mi smo spremni za te razgovore i hteli bismo da bude što je pre moguće. Moramo sa Dačićem da razgovaramo ko će biti pregovarači i kako će teći dijalog. Zbog epidemije se ne može putovati, pa ćemo razgovore početi onlajn”, dodala je.

Fajon je odbacila primedbe da ti razgovori ugrožavaju suverenitet Srbije.

- Advertisement -
IZVORBeta
- REKLAMA -
Užice
scattered clouds
20.6 ° C
20.6 °
20.6 °
75 %
0.4kmh
42 %
Uto
21 °
Sre
30 °
Čet
26 °
Pet
29 °
Sub
17 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime