- REKLAMA -
12.9 C
Užice
Početna Srbija i region Društvo Evroparlamentarci predložili 16 mera o uslovima za izbore

Evroparlamentarci predložili 16 mera o uslovima za izbore

- REKLAMA -

Evroparlamentarci koji posreduju u dijalogu vlasti i opozicije o uslovima za izbore u proleće 2021. godine, u završnom dokumentu predlažu 16 mera.

Između ostalog, predlaže se osnivanje privremenog nadzornog tela čija je nadležnost praćenje medija, konsultacije, izveštaj o primeni pravilnika za RTS i RTV, davanje mišljenja o radu nezavisnih institucija i njihovim odlukama.

U privremenom nadzornom telu trebalo bi da bude šest članova koje predlaže REM, a šest predsednik Narodne skupštine Srbije, nakon konsultacija sa ostalim učesnicima međustranačkog dijaloga. Druga tačka odnosi se na donošenje novog propisa u obliku obavezujućeg pravilnika za javni medijski servis RTS i RTV, radi boljeg regulisanja pokrivanja izborne kampanje.Zajedno za Srbiju i Narodna stranka nezadovoljni predlozima za poboljšanje izbornih uslova

Predsednik stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović izjavio je danas da se u predlozima za poboljšanje izbornih uslova ne nalazi ništa što je predlagala opozicija, kao i da vlast “ne da poštene izbore”.

Nakon druge sesije medjustranačkog dijaloga o izbornim uslovima uz posredovanje iz Evropskog parlamenta saopšteno je da je predloženo da se formira nadzorno telo za medije i da se u Republičku izbornu komisiju doda šest članova iz redova opozicije.

“Ništa od onoga što je opozicija tražila nije se našlo u dokumentu o kom se razgovaralo”, rekao je Zelenović nakon druge sesije medjustranačkog dijaloga, a preneo je N1.

On je kazao da njegova stranka nije pristala da “ni na jedan način” podrži taj dokument, zato što u zaključcima “nema ništa što može da unapredi izborne uslove”.

Upitan da li će stranka delegirati predstavnike u Republičku izbornu komisiju, Zelenović je rekao da neće.

“Nismo uopšte razmatrali takvu situaciju”, dodao je on i ponovio da dokument ne sadrži ništa što bi poboljšalo izborne uslove.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je opozicija dobila dokument “koji je plod dogovora vlasti i evroposlanika”.

“Vrlo malo ili gotovo ništa od onoga što smo predložili nije se našlo u predlogu dokumenta. Mi takav dokument nismo mogli da prihvatimo jer je više kozmetika nego suština”, kazao je Aleksić.

Predložili su, dodaje, da se nastavi dijalog.

“Ima vremena do 3. oktobra da se napravi ozbiljan pomak. Pomak je napravljen ali nedovoljan da bismo rekli da smo postigli dogovor, da odluku o bojkotu promenimo”, naglasio je Aleksić.

Stranka slobode i pravde, Pokret za preokret, Pokret slobodnih gradjana i Demokratska stranka odlučili su u petak da neće učestvovati u nastavku razgovora zato što je “vlast odbila sve predloge koji se tiču izbora i zastupljenosti opozicije u medijima”.

SDS Borisa Tadića i SMS Tatajne Macure će učestvovati u sprovodjenju dogovorenog

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić izjavio je danas da će njegova stranka učestvovati u radu skupštinskih i nadzornih tela.

Nakon druge sesije dijaloga predloženo je danas da se formira nadzorno telo za medije i da se u Republičku izbornu komisiju doda šest članova iz redova opozicije.

Posle te sesije medjustranačkog dijaloga o izbornim uslovima, Tadić je novinarima kazao da platforma koja je usvojena “ne znači da su sada idealni izborni uslovi” i dodao da vlast može da krši i najbolju platformu.

“Mi moramo da se borimo za izborne uslove kakva god da je platforma koju medjunarodni predstavnici predlažu a vlast usvaja”, rekao je on i pozvao opoziciju da sednu za pregovarački sto i koordinišu aktivnosti.

Kopredsednica Stranke moderne Srbije (SMS) Tatjana Macura izjavila je da se ne bi saglasila sa delom opozicije koji nije pristao na predloženi dokument.

“Čini mi se da su posle dve i po godine pregovora s vlašću napravljeni konkretni koraci”, rekla je Macura.

Dodala je da joj žao da čuje da su nakon dva dana intenzivnih razgovora učesnici odustali od toga da učestvuju radu RIK-a ili radu nadzornog tela na kome su uporno insistirali sve vreme.

Istakla je sa SMS neće odbiti učešće u ovim telima iako predloženi dokument nije najbolji.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
12.9 ° C
12.9 °
3.4 °
57 %
3.1kmh
0 %
Čet
21 °
Pet
20 °
Sub
12 °
Ned
12 °
Pon
2 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime