- REKLAMA -
10.9 C
Užice
Početna Srbija i region EU pomogla reformu javne uprave u Srbiji sa više od 200 miliona...

EU pomogla reformu javne uprave u Srbiji sa više od 200 miliona evra

- REKLAMA -

Srbija je od Evropske unije (EU) u poslednjih 20 godina dobila 210 miliona evra za reformu javne uprave, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

“Dali smo Srbiji 210 miliona evra u proteklih 20 godina za reformu javne uprave, a 80 miliona evra samo u poslednje tri godine za sektorsku budžetsku podršku. Tu su i instrumenti poput TAIEX-a i Tvininga i mogućnost korišćenja medjunarodnih organizacija poput SIGMA-e za praćenje napretka reforme”, kazao je Fabrici za TV N1.

Podsetio je da je reforma javne uprave jedan od ključnih elemenata procesa pristupanja Srbije EU i da je tokom 2014. godine stavljena u prvi plan pregovora.

“Reforma je važna iz jednostavnog razloga jer javna uprava predstavlja jasnu tačku interakcije gradjana i vlasti. Javna uprava znači oporezivanje, obrazovanje, zdravstvo, znači usluge koje vlada mora da pruži gradjanima”, rekao je Fabrici.

Prema njegovim rečima, reforma je ključni element za jednu zemlju članicu EU da ima modernu, efikasnu, transparentnu i profesionalnu javnu upravu, od čega korist mogu da imaju i gradjani i poslovni sektor.

“Javna uprava, koja je transparentna i brza, koja je profesionalna za sve potrebe poslovanja, izuzetno je važna, i poslednje, ali ne najmanje bitno, efikasna javna uprava Srbiji olakšava sprovodjenje zakonodavstva koje će doći iz EU, kako u pogledu budućeg pristupanja Srbije EU, tako i u načinu trošenja sredstava koja EU svake godine daje Srbiji”, naveo je on.

Fabrici je rekao da je uz pomoć EU uradjen niz projekata u poslednjih 10 godina radi poboljšanja elementa profesionalizacije srpske javne uprave.

“Radili smo na primer na modernizaciji javnih finansija, carinske službe, uložili smo veliki napor u digitalizaciju javne uprave, takozvanu E-upravu, ali takodje smo radili i na lokalnom nivou da imamo efikasniju javnu upravu i na lokalnom nivou”, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji.

Kako je precizirao, u protekle tri godine pokrenut je veoma važan projekat, koji se zove Sektorska budžetska podrška, kako bi se pomoglo daljem unapredjenju javne uprave.

“To je 80 miliona evra bespovratnih sredstava koje smo dali srpskim vlastima u obliku direktne podrške budžetu za unapredjenje javne uprave u ovoj oblasti. Cilj nam je da imamo javnu upravu koja je efikasna, koja je transparentna i profesionalna i koja, dakle, može potpuno autonomno i nezavisno da pruža usluge gradjanima i firmama”, rekao je Fabrici.

Takodje, sprovedena je i obuka u oblasti javne uprave izmedju francuske Akademije za javnu upravu i srpskih institucija.

“I poslednji sistem koji je na raspolaganju je taj da se koristi medjunarodna organizacija koja je konkretno uključena u reformu javne uprave, poput SIGMA-e, koja je deo OECD-a, da pruži ekspertizu za praćenje reforme”, kazao je Fabrici.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić naglasio je da je reforma javne uprave jedan od tri stuba evropskih integracija Srbije, koja mora da bude sprovedena ukoliko se želi profesionalna i funkcionalnija upravu.

“Do sada smo već uspeli da olakšamo svakodnevni život svih gradjana o čemu svedoči i podatak da zahvaljujući novom zakonodavnom okviru, kroz novi Zakon o opštem upravnom postupku i elektronskoj platformi E-ZUP, više od 10 miliona puta gradjani nisu imali za potrebu da prikupljaju neke dokumente, govori u prilog tezi da reforma jvane uprave u punom obuhvatu daje rezultate”, naveo je on.

Podsetio je da su službenici sada u obavezi da prikupljaju sve one podatke koje su gradjani morali ranije da obavljaju sami, da trče od šaltera do šaltera, što više nemaju kao obavezu.

“Ono što smo takodje uveli uvodjenjem E-uprave u rad, to je uvodjenje niza elektronskih servisa tako da je moguće da se elektronskim putem deca danas upisuju u predškolske ustanove, u škole, pa i na fakultete, da se prijavi novorodjenčad, da se produži vozačka dozvola, dakle, to su sve oni servisi koji su omogućeni uvodjenjem e-uprave, a samim tim i reformisanjem celokupne javne uprave”, rekao je ministar.

Ukazao je da je reforma javne uprave dugotrajan proces, kao i da se intenzivno priprema nova Strategija reforme javne uprave za period od 2021. godine, koja će se, dodao je, “nadograditi na dragocena iskustva i na pouke koje smo do sada izvukli u procesu reforme”.

Na pitanje zašto je podrška EU važna za Srbiju i njene gradjane, Ružić je kao jedan ključni razlog finansijsku pomoć koju EU nesebično daje Srbiji u skladu sa kriterijumima koje ispunjava na polju reforme javne uprave.

“Takodje je važno da EU nama daje i nudi i uporedna iskustva i znanje da praktično koncipiramo, sporvedemo, koordiniramo i sinhronizujemo reformu javne uprave u skladu sa demokratskim principima i vrednostima dobre uprave koji postoje u svim razvijenim demokratijama”, zaključio je Ružić.

Izvor: Beta

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
scattered clouds
10.9 ° C
12.4 °
10.9 °
76 %
5.1kmh
40 %
Pon
16 °
Uto
19 °
Sre
23 °
Čet
26 °
Pet
28 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime