- REKLAMA -
32.1 C
Užice
Početna Srbija i region EU izdvojila 80 miliona evra za reformu javne uprave

EU izdvojila 80 miliona evra za reformu javne uprave

- REKLAMA -

Evropska unija je uplatila 11 miliona evra u državni budžet Srbije za dalju reformu javne uprave, saopšteno je iz EU Info neta. To je isplata poslednjeg dela sektorske budžetske podrške EU za reformu javne uprave, što znači da je ukupan iznos doprinosa EU 80 miliona evra.

Sektorska budžetska podrška za reformu javne uprave pruža podršku strateški okvir reforme javne uprave, razvoj i koordinaciju politika, upravljanje ljudskim resursima, odgovornost administracije, realizaciju usluge građanima i preduzećima, upravljanje javnim finansijama zajedno sa makroekonomskom stabilnošću i transparentnosti budžeta.

Foto: EU Info net

Pojednostavljenje administrativnih procesa neophodno je za efikasne javne usluge prilagođene korisnicima. U fokusu je realizacija boljih usluga i unapređena i modernizovana javna uprava, rekao je ambasador Emanuele Žiofre, šef Delegacije EU u Srbiji.

Program sektorske budžetske podrške za reformu javne uprave pomogao je u borbi sa izazovima izazvanim virusom kovid-19, produženjem trajanja programa za godinu dana i preusmeravanjem neiskorišćenih sredstava u državni budžet u vidu dodatne podrške.

U junu 2021. godine usvojili smo Novi Program reforme upravljanja javnim finansijama za period 2021-2025, što je sastavni deo šire Strategije reforme javne uprave 2021-2030, kojom se potvrđuje opredeljenost Vlade Republike Srbije za daljom realizacijom reformi, rekao je miinstar finansija Siniša Mali.
Napretkom u sprovođenju reforme javne uprave obezbeđeno je 63 miliona evra direktne podrške budžetu, dok preostalih 17 miliona administracija koristi u vidu značajnih projekata komplementarne podrške.

Uprkos brojnim izazovima, timskim radom unapredili smo brojne aspekte javne uprave, poput pružanja usluga, upravljanja ljudskim resursima, odgovornosti, upravljanja javnim finansijama i javnim politikama, izjavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je izjavila da su isplatom poslednjeg dela od 80 miliona evra zaokruženi napori Vlade Srbije da dodatno ojača svoje administrativne kapacitete u skladu sa kriterijumima za pristupanje EU.

Pristupanje Evropskoj uniji nam donosi koristi i pre nego što naša zemlja postane članica, a podrška Unije  važnim sektorima društva jedan je od vidljivih načina kako se ta korist postiže. Zato smo već pokrenuli pregovore sa EU da se ovakva podrška nastavi iz IPA 2022 I uverena sam da ćemo za to dobiti podršku naših evropskih partnera, naglasila je Joksimović.

Ugovor o sektorskoj budžetskoj podršci za reformu javne uprave pokrivao je period 2016-2020.

 

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
32.1 ° C
32.1 °
32.1 °
32 %
1.6kmh
0 %
Pet
38 °
Sub
26 °
Ned
20 °
Pon
20 °
Uto
21 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime