- REKLAMA -
23.5 C
Užice
Početna Srbija i region EU aktivirala mehanizme da pomogne Zapadnom Balkanu

EU aktivirala mehanizme da pomogne Zapadnom Balkanu

- REKLAMA -

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je u intervjuu RTS-u da je Evropska unija već aktivirala razne postojeće mehanizme da pomogne zemljama na Zapadnom Balkanu, a posebno Srbiji. Fabrici navodi da su u stalnom kontaktu sa Vladom Srbije kako bi se videlo kako mogu na najbolji način da usmere 200 miliona evra iz pretpristupnih fondova u mere za podršku srpskoj privredi.

U Srbiji je odjeknula izjava predsednice Evropske komisije Ursule for der Lajen da se uvodi zabrana izvoza medicinske opreme iz Evropske unije. U danima koji su usledili postalo je jasno da i sama Komisija i mnoge članice Unije smatraju da u bilo kojim restrikcijama Zapadni Balkan treba smatrati delom Evrope.

U intervjuu za RTS, šef Delegacije Evropske Unije Sem Fabrici pojašnjava da nije reč o zabrani već o državnoj kontroli izvoza i da Brisel već traži načine da Srbiji pomogne, kao što je to činio i u svim ranijim kriznim situacijama.

Štaviše, podseća Fabrici, Srbija je koronavirus dočakala spremnija nego mnoge zemlje baš zahvaljujući pomoći Unije. Donacijama je obnovljeno 20 kliničkih centara, Institut za virusologiju Torlak, kupljena je oprema Infektivnoj klinici, a u 122 vozila hitne pomoći, od 250 koliko nam ih je donirala Unija, postoje danas tako dragoceni respiratori. 

Evropska unija koordinira sve mere kojima se smanjuje rizik od koronavirusa i štite životi ljudi i održava ekonomija. Evropski savet je juče na video-konferenciji odlučio o merama za suzbijanje epidemije o mobilisanju svih snaga za proizvodnju i nabavku važnih stvari, kao što su maske, respiratori i medicinska oprema kako bi sve to stiglo gde je najpotrebnije. 

Dogovoreno je kako će reagovati Evropska centralna banka i budžet Unije da podrže privredu. Takođe je organizovana evakuacija za građane Unije koji žele da se vrate kući iz pogođenih područja. 

Pokazali smo visok stepen solidarnosti i shvatanja da samo ako se držimo zajedno možemo da prevaziđemo ovu tešku krizu koja pogađa svet. 

Da li se bilo koja do pomenutih mera odnosi na zemlje kandidate, gde je tu Srbija, da li će moći da se uključi u te mehanizme i kakvu pomoć može da očekuje od Unije?

Evropska unija je već aktivirala razne postojeće mehanizme da pomogne zemljama na Zapadnom Balkanu, a posebno Srbiji. Prvo smo za Srbiju aktivirali sistem Civilne zaštite koji omogućava Srbiji da od drugih članica zatraži pomoć. Taj sistem je radio i u ranijim kriznim situacijama kao što su bile poplave. 

U oblasti zdravstva, Centar za kontrolu bolesti u Briselu ponudio je Srbiji svu svoju ekspertizu u borbi protiv ovog virusa. 

Ono što je rečeno prethodnih dana da Srbiji nije omogućeno da kupuje opremu u Uniji – nije tačno. Može se prodavati izvan Unije samo je potrebno odobrenje zemlje u kojoj se tražena roba proizvodi. To je učinjeno zato što su neke zemlje izvan Unije, od kojih je Evropa kupovala medicinsku opremu uvele zabranu izvoza, pa da ne bi bilo nestašica u Evropi morali smo da uvedemo kontrolu odliva te robe. 

I na kraju, pomoći ćemo i ekonomski: u stalnom smo kontaktu sa Vladom Srbije da vidimo kako možemo brzo, efikasno i na najbolji način da usmerimo 200 miliona evra iz pretpristupnih fondova u mere za podršku srpskoj privredi. 

Čim dobijemo neki pregled od srpskih vlasti, delovaćemo. 

Trenutno se čini da će najveća pomoć biti potrebna malim i srednjim preduzećima koja sada imaju problema da rade i mi ćemo se svakako tu angažovati, ali smo otvoreni za sve predloge srpske vlade kako možemo da pomognemo. 

Dakle, radimo i sa članicama Unije i sa kandidatima da zajednički prevaziđemo krizu. Ako smo zajedno, ako radimo zajedno i na kraju, ako patimo zajedno, brže ćemo i lakše izaći iz ove teške situacije.

Izvor: RTS

 

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
scattered clouds
23.5 ° C
24.5 °
23.2 °
50 %
2.1kmh
40 %
Sre
23 °
Čet
24 °
Pet
26 °
Sub
24 °
Ned
23 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime