- REKLAMA -
0 C
Užice
Početna Svet EK usvaja predlog za digitalna uverenja o korona virusu

EK usvaja predlog za digitalna uverenja o korona virusu

Evropska komisija (EK) danas treba da usvoji predlog za uvođenje "zdravstvenog digitalnog uverenja" za putovanja građana EU unutar Unije, koje će sadržati podatke da li je osoba vakcinisana cepivom protiv korona virusa odobrenim od Evropske agencije za lekove (EMA), da li je stekla imunitet posle preležane zaraze oporavka od Kovid 19 ili ima PCR test.

- REKLAMA -

Ovo “uverenje o zdravstvenom stanju”, kako su istakli zvaničnici EK, namenjenoj je građanima zemalja EU, a kad je reč o putnicima sa Zapadnog Balkana i drugih delova sveta, Komisija će kasnije sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i Organizacijom za međunarodne civilne letove razmotriti kakve olakšice mogu da se uvedu i uz primenu kojih tehničkih, interoperativnih i medjunarodnih standarda.

Predsednica EK Ursula fon der Lejen bi oko podneva trebalo da saopšti odluku komesara EK o usvajanju zakonskog predloga za “Zeleni zdravstveni sertifikat”, kojim do juna treba da se znatno olakša putovanje gradjana, a posebno privredne aktivnosti i turizam.

Dosad je agencija EMA za cepljenje gradjana EU odobrila vakcine Fajzer-Biontek, AstraZeneka, Moderna i Džonson&Džonson.

Predstavnici za medije EK su objasnili da će se dodatno uložiti napori da se sve sazna o imunitetu stečenom posle vakcinacije, jer još nije utvrdjeno koliko dugo od primljenih vakcina i preležane zaraze traje imunitet, kao i da li lice s antitelima može i dalje prenositi korona virus.

Ostalo je nejasno kako će i koliko dugo dokaz za slobodno putovanje unutar EU biti PCR test, za koji je dosad zahtevano da ne sme biti stariji od 72 sata.

Ovaj “zakonski predlog” za digitalna medicinska uverenja treba da usvoje takodje sve članice Unije i Evropski parlament, a “koledž komesara EK” treba danas da usaglasi i mere za što delotvornije otkrivanje i suzbijanje širenja epidemije Covid-19, naročito opasnijih novih sojeva virusa.

Svetska zdravstvena organizacija je ranije saopštila da ne smatra uputnim da se uvode potvrde o vakcinaciji ili stečenom imunitetu radi slobodnog prelaska granica, s obrazloženjem da vakcine još uvek nisu svuda i svima dostupne, niti se zna u kojoj meri vakcinacija sprečava prenos virusa.

 

- Advertisement -
IZVORBeta
- REKLAMA -

Užice
light snow
0 ° C
0 °
0 °
100 %
1kmh
90 %
Sub
2 °
Ned
7 °
Pon
7 °
Uto
10 °
Sre
14 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime