- REKLAMA -
2.1 C
Užice
Početna Srbija i region Digitalizacija i E-uprava E-prijavljivanje sezonskih radnika

E-prijavljivanje sezonskih radnika

- REKLAMA -

Predstavljen portal www.sezonskiradnici.gov.rs za elektronsko prijavljivanje sezonaca u poljoprivredi.

Za proceduru prijave i odjave radnika potrebno je manje od 10 minuta, nezavisno od toga da li se radnik prijavljuje na jedan dan ili na mesec dana.

Svi radnici prijavljeni preko tog portala imaju pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i osiguranje slučaju povrede na radu. Mesečni izdaci poslodavaca na ime poreza i doprinosa po sezonskom radniku u proseku iznose 6.000 dinara (300 dinara po danu), dok su pre bili 10.200 dinara. Poslodavac može da angažuje jednog radnika najviše 120 dana u kalendarskoj godini, računajući zbir dana angažovanja preko portala i ugovora o PPP poslovima.

Poslodavci u Zapadnoj Srbiji na sezonskim poslovima najviše angažuju berače malina. Novi zakon trebalo bi da obaveže poslodavce da sezonskim radnicima uplaćuju doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje. U slučaju da su nezaposleni neće biti izbrisani sa evidencije NSZ
 
Poslodavci u Zapadnoj Srbiji na sezonskim poslovima najviše angažuju berače malina. Novi zakon trebalo bi da obaveže poslodavce da sezonskim radnicima uplaćuju doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje. U slučaju da su nezaposleni neće biti izbrisani sa evidencije NSZ

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/ekonomija/3389369/prijavljivanje-sezonskih-radnika-i-mobilnim-telefonom.html?fbclid=IwAR1QInPGVRTD3tMPBVT6hA6LJTuhrogCKrAnCjZSPcGzE-HO6cDi23vpxf8

Poslodavcima se smatraju pravna lica, preduzetnici, kao i fizička lica odnosno poljoprivrednici. Poslodavci i radnici zaključuju usmeni ugovor koji stupa na snagu momentom prijave preko onlajn portala.

Obuke za korišćenje portala

U periodu od januara do aprila 2019. godine biće organizovane obuke za korišćenje portala sezonskiradnici.gov.rs za potencijalne poslodavce – pravna i fizička lica koja angažuju sezonske radnike u poljoprivredi, najavljuju na ovom portalu.

NALED će, uz podršku Nemačke razvojne saradnje (GIZ) biti održano ukupno 60obuka za buduće korisnike sistema.

Tačan raspored obuka biće postavljen na www.sezonskiradnici.gov.rs. u toku januara 2019.

Portal je predstavljen u prisustvu premijerke Ane Brnabić na konferenciji u okviru projekta Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika u poljoprivredi, a prisustvovali su i ministar poljprivrede Branislav Nedimović, ministar za rad i zapošljavanje Zoran Đorđević, ambasador Nemačke Tomas Šib i direktorka Poreske uprave Dragana Marković.

Predstavnici NALED-a su o pojednostavljenoj proceduri prijavljivanja radnika govorili u Užicu još u okrobru 2017. godine o čemu je pisao naš portal.

Poslovi za koje je moguće angažovati radnike uključuju: pripremu zemljišta, sadnju, setvu, žetvu, zaštitu bilja, upravljanje poljoprivrednim mašinama (traktor, kombajn i slično), orezivanje, presađivanje i proređivanje, šišanje/strižu, ispašu, negu stoke i druge poslove u stočarstvu, branje voća, branje i vađenje povrtarskih kultura, hortikultura, sakupljanje divljih plodova, seča stabala, uništavanje štetočina, čišćenje, ljuštenje, sortiranje, pakovanje, skladištenje, branje duvana i slično.

http://www.sezonskiradnici.gov.rs/korisne-informacije/primena-zakona.html

Autor: Radio Luna Izvor: RTS

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
light intensity drizzle
2.1 ° C
2.2 °
2 °
100 %
1kmh
90 %
Pon
5 °
Uto
11 °
Sre
14 °
Čet
18 °
Pet
8 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

968 komentari

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime