- REKLAMA -
21.3 C
Užice
Početna EKO Dva nova projekta posredstvom EU PRO plus programa

Dva nova projekta posredstvom EU PRO plus programa

- REKLAMA -

Evropska unija je preko EU PRO Plus programa obezbedila više od 9,6 miliona evra za realizaciju 18 projekata koji će doprineti boljem životu stanovništa u 30 lokalnih samouprava, koje su prethodno razvile teritorijalne strategije. Dva projekta biće ralizovana u Užicu. Njihov noslac je RRA Zlatibor, a realizuju se u partnerstvu sa opštinama Čajetina, Bajina Bašta i Požega. Uručenju sertfikata na svečanosti u Beogradu, prisustvovala je i gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

Zelena i energetska tranzicija na teritoriji ITI Užice, prvi je projekat vredan 1,678,069 evra i podrazumeva uvođenje solarnih instalacija i zelenih rešenja u javne zgrade i prostore radi unapređenja energetske efikasnosti i ekološkog obnavljanja. Projekat uključuje solarne elektrane, zelene krovove i vertikalne vrtove na ključnim lokacijama kao što su Narodno pozorište u Užicu, Regionalni centar za dualno obrazovanje, sportska hala u Bajinoj Bašti, Poljoprivredna škola u Požegi i poslovna zgrada Komunalnog javnog preduzeća „Zlatibor“. Projekat promoviše široko razumevanje zelene tranzicije i pokazuje opipljive koristi integracije obnovljive energije u javnu infrastrukturu.

Drugi je vredan 192.093 evra i odnosi se na izradu Studije jedinstvenog identiteta urbanih sredina na teritoriji grada Užica i opština Čajetina, Požega, Bajina Bašta i Priboj. Projekat ima pozitivan uticaj na preko 150.000 stanovnika a sama inicijativa nastoji da očuva i unapredi urbani karakter šireg urbanog područja Užica, promovišući održivi urbani razvoj fokusiran na identitetu.

Sertifikate Regionalnim razvojnim agencijama i loklanim samoupravama uručili su ambasador Evropske unije u Srbiji, Emanuele Žiofre i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

“U procesu evropskih integracija  partnerstvo je najvažnije. Republika Srbija je država koja je kandidat za članstvo zato što to želi i smatra da je to najbolje za sve građane. A Evropska unija,  sa druge strane,  naš je partner na tom putu ka članstvu, pre svega u dostizanju standarda razvijenih evropskih društava. A to je zapravo ono što je cilj i najvažnije u čitavom procesu evropskih integracija. Kroz ovakve projekte, kako što su ovi koji danas predstavljamo,  pokazujemo da smo  kredibilan partner, ali i to koliko je Srbija zapravo uspešna u evropskim integracijama”, rekla je minstarka za evropske integracije Tanja Miščević.

„Ovi projekti su rezultat naših zajedničkih napora da unapredimo planiranje razvoja u Srbiji i primenimo teritorijalne instrumente i najbolje prakse EU kako bismo doprineli uravnoteženijem regionalnom razvoju”, rekao je ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre.

Kako je pojasnio, kroz EU PRO Plus program, primenjen je integralni teritorijalni pristup razvoju, prilagođen kontekstu u Srbiji, koji je prvo doveo do razvoja 12 teritorijalnih strategija u kojima su zatim definisani strateški projekti za određene teritorije čiju realizaciju podržava EU.

Šef programa UNOPS kancelarije u Srbiji Marko Vujačić je zahvalio  Delegaciji Evropske unije i Ministarstvu za evropske integracije na podršci i smernicama u sprovođenju ove inicijative.

“UNOPS je imao čast da sarađuje sa lokalnim samoupravama, regionalnim razvojnim agencijama i brojnim zainteresovanim stranama kako bi osigurao da ovi projekti budu dobro pripremljeni i spremi za uspešnu realizaciju. Naša uloga je bila da olakšamo proces razvoja, osiguramo transparentnost, efikasnost i inkluzivnost i tom važnom zadatku ostajemo posvećeni i u budućnosti.”

Projekti su odabrani putem javnog poziva EU PRO Plus programa na koji su pristigle 22 prijave, a nakon sprovedene administrativne i tehničke evaluacije i terenskih poseta, ukupno 18 projekata je preporučeno za podršku. Uz značajnu podršku EU i same lokalne samouprave učestvuju u fnansiranju projekata sa oko 3,2 miliona evra.

Aktivnosti EU PRO Plus programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa 40 miliona evra. Program, čiju realizaciju vodi Ministarstvo za evropske integracije, ima za cilj da doprinese poboljšanom upravljanju teritorijalnim razvojem, ekonomskom rastu i unapređenju socijalne infrastrukture i kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi UNOPS.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
21.3 ° C
21.3 °
21.3 °
78 %
1.3kmh
60 %
Sre
26 °
Čet
26 °
Pet
28 °
Sub
30 °
Ned
35 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime