- REKLAMA -
14.4 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Duh Petra Kočića na izložbi Stripovijetke

Duh Petra Kočića na izložbi Stripovijetke

- REKLAMA -

Izložba Stripovijetke po motivima pet priča Petra Kočića otvorena je u Narodnoj biblioteci Užice. Sa idejom da se stvaralaštvo Petra Kočića približi mlađim čitaocima i novijoj čitalačkoj publici album Stripovijetke objavila je Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske u sa saradnji sa Udruženjem deveta dimenzija, autorima strip crtačima Predragom Ikonićem i Milanom Mladićem.

Foto: M. H.

Album Stripovijetke preveden je ruski, grčki, francuski, engleski, nemački i od ove godine uz veliku pomoć Kofučijevog instituta i na kineski jezik.

Foto: M. H.

Kako je u svom obraćanju navela direktorka Narodne biblioteke Užice Dušica Murić ova izložba predstavlja prvi korak u kulturnoj razmeni grada Užica i Banjaluke kao grada partnera u eri kulture i osim što učvršćuje i afirmiše naše kulturne veze njen značaj je višestruk u umetničkom i u edukativnom smislu u doba dominacije vizuelne kulture.

Petar Kočić i njegovi junaci bili su i zasigurno će još dugo biti tema pozorišnih, književnih i filmskih dela, a ulaskom u strip na ovaj način Kočićevi likovi dobijaju novu dimenziju. Njihove avanture su prijemčivije ovovovremenim generacijama, zabavnije, razgranije, a da pritom nisu nimalo izgubile od težine i dubine Kočićeve misli, navela je Murić.

Foto: M. H.

Ona je podsetila da će osim izložbe Stripovijetke u eri kulture uskoro biti otvorena izložba i organizovan naučni skup posvećen životu i delu Milutina Uskokovića, koji je bio blizak čuvenom mostarskom književnom krugu Alekse Šantića, Jovana Dučića i Svetozara Ćorovića, a bliskim vezama pripadao je i Petar Kočić.

I Kočić i Uskoković pisali su za bosansku Vilu i Politiku, delili su jedno nesvakidašnje prijateljstvo i moderan pristup književnosti. Stripovijetke po motivima Petra Kočića sa izložbom i naučnim skupom o Milutinu Uskokoviću predstavljaju još jedan dokaz da to prijateljstvo i taj duh modernosti i dalje traje, navela je Murić.

Foto: M. H.

Direktorka Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljilja Petrović Zečić je u osvom obraćanju upoznala prisutne sa manje poznatim podacima iz života Petra Kočića. Uz to je podsetila na misiju bibliotekara da prikupljaju, čuvaju i sistematizuju građu koju daju na korišćenje, ali je navela da oni imaju obavezu i dug da knjige predstavljaju na drugačije načine, da budu inovativni i da kulturu i duhovnost predstave široj publici.

Upravo smo mi jedni od tih koji svojim programima zajedno sa našim kolegama iz pozorišta, muzeja i arhiva donosimo tu duhovnost ljudima. Želeći da mlađima približimo Kočića koji je stvarao pre 120 godina, čini mi se da smo spajajući četvrtu i devetu umetnost kroz strip uspeli da predstavimo pet pripovedaka Petra Kočića. Naša želja je da se kroz Kočića naučimo na nekim greškama i da nam život postane lakši. Nadam se da će ova izložba biti samo jedan kamenčić u mozaiku projekta Prestonice kulture i da će malo oplemeniti ovaj i doneti Kočićevski duh u Užice koji gaji slobodarski duh isto kao i Banja Luka, rekla je Petrović Zečić.

Foto: M. H.

Izložbu je otvorila gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević koja je navela da je Univerzitetska biblioteka Republike Srpske odlučila da u saradnji sa profesionalnim crtačima objavi prozno delo Petra Kočića kako bi se ono približilo novijoj generaciji čitalaca, čime su pokazali da se akcenat stavlja na najmlađe čitaoce.

Narodna biblioteka Užice u saradnji sa gradom Užicem u okviru projekta Prestonica kulture Srbije odlučila je da ovu izložbu uvrsti u svoj redovan program. Veza teksta i crteža u ovom izdanju uspeva da savremenom čitaocu približi Kočićevu prozu nakon više od veka nastanka. Današnja izložba je potvrda i još jedan korak ka unapređivanju kulturne saradnje, kvalitetnije kulturne razmene i boljeg razumevanja kroz prizmu književnosti grada Užica i Republike Srpske koja datira decenijama unazad, rekla je gradonačelnica Užica.

Foto: M. H.

Foto: M. H.

Foto: M. H.

Foto: M. H.

Izložbu Stripovijetke urađenu po motivima priča Petra Kočića svi koji žele mogu pogledati do kraja maja u Narodnoj biblioteci Užice.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
14.4 ° C
14.4 °
14.4 °
98 %
0.5kmh
100 %
Pon
22 °
Uto
24 °
Sre
20 °
Čet
18 °
Pet
21 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime