- REKLAMA -
14.8 C
Užice

Duboko pozitivno u 2023. godinu?

- REKLAMA -

Odgovorno tvrdim da ćemo fiskalnu 2022. godinu završiti pozitivno. To je već evidentno prema parametrima koje imamo, izjavio je v.d. direktora JKP Duboko Momir Milovanović tokom 24. sednice Skupštine grada Užica. Odbornici su usvojili informaciju i prošlogodišnjem poslovanju i sprovedenim aktivnostima javnih i javno komunalnih preduzeća tokom 2022. godine tokom koje su JKP Gradska toplana, JKP Vodovod i JKP Duboko poslovali sa gubitkom.

JKP Duboko je poslovalo 2022. godine sa gubitkom od oko 591 000 dinara, što je znatno manje nego prethodnih godina tokom kojih je Regionalni centar za upravljanje otpadom Duboko negativno poslovalo.

  • Nadamo se da se ovaj pravac može zadržati da se konačno deponija Duboko izvuče iz minusa. Vi ste blizu toga, ukazao odbornik Vladan Virijević iz opozicione Srpske stranke Zavetnici.

Prema navodima Milovanovića, gubitak nije uticao na funkcionisanje regionalnog preduzeća.

Foto screenshot/Youtube kanal Skupštine grada Užica/24. sednica

  • Duboko funkcioniše kao da je pozitivno. Redovno izmurujemo sve obaveze. Nijedan jedini dinar ne dugujemo nikome, na vrame sve plaćamo, isticao je Milovanović dodavši da JKP Duboko nije kreditno zaduženo, ali i da, kako je istakao, nema nijedan dinar subvencije ni od jednog od devet osnivača Regionalnog centra za upravljanje otpadom Duboko.
  • Sve projekte koje sprovodimo u Dubokom sprovodimo na osnovu projekata koje uradimo, projektima prekogranične saradnje, preko Ministarstava i Evropske banke, tako da osnivače ne zadužujemo nijedan jedini dinar, naglasio je v.d. direktora RCUO Duboko.

Tražilo je prethodno JKP Duboko od lokalnih samouprava Zlatiborskog i Moravičkog okruga i lokalnih komunalnih preduzeća da izmire dugovanja iz prethodnih godina. Ukupna cifra potraživanja je porasla iznad stotinu miliona dinara.

  • Uspeli smo da napravimo reprogram sa svima tako da trenutno pod reprogramom imamo oko 28 miliona 769 hiljada dinara. Zadnji reprogram treba da se isplati 2024. godine, tako da ćemo u 2024. godini imati naplaćeno sto posto starih potraživanja koja su bila u poslednjih osam, devet godina. Mislim da je to uspeh. Ostaće nam samo redovne fakture koje ispostavljamo za usluge koje pružamo osnivačima i javno komunalnim preduzećima, pojasnio je Milovanović.

Ranije je ukazao da je reprogram glavnog duga na 24 rate bez kamate potpisan sa gradovima Užice i Čačak i opštinama Kosjerić, Požega, Arilje i Lučani.


Duboko tužilo osnivača

Zaostala osnovna dugovanja od oko deset miliona dinara prema užičkom JKP Duboko je izmirila Opština Bajina Bašta krajem prošle godine plativši početkom februara ove godine i kamatu od deset miliona dinara, na osnovu prvobitne presude, potom i presude Apelacionog suda u Kragujevcu potvrđene u korist JKP Duboko, a nakon žalbe Opštine Bajina Bašta.

Prema njegovim navodima, prethodno rukovodstvo Bajine Bašte nije imalo sluha za ponuđeno rešenje da u 24 mesečne jednake rate plate osnovni dug, uz oprost kamate.

  • Morali smo preduzeti mere utuženja kako dug ne bi zastareo, pa smo 2022. godine tužili Opštinu Bajina Bašta, jednu od osnivača, pojasnio je Milovanović istakavši da je JKP Duboko otpisao ukupno 92 miliona dinara duga svih osnivača regionalnog centra iz 2014. i 2015. godine.

Zamenik predsednika opštine Bajina Bašta Milenko Ordagić, tokom 5. sednice lokalne skupštine, pojasnio je medijima da je potpisivanjem akta o osnivanju RCUO Duboko dogovoren osnivački udeo loklanih samouprava.

  • Godinama unazad nije bilo plaćeno, računajući da to nećemo morati da platimo, kazao je uz navode da je pravobranilac uložio žalbu i da će biti revizije.

Prema navodima odbornika Narodne stranke u Skupštini opštine Bajina Bašta Borisa Jovanovića, nedomaćinsko ponašanje predstavnika prethodne, odnosno sadašnje, opštinske vlasti je dovelo do nastanka dugova koje će, kako je dodao, osetiti svi građani Bajine Bašte.


Odbornici Skupštine grada Užica i opštine Bajina Bašta su dali saglasnost na predlog odluke o imenovanju Momira Milovanovića za direktora Regionalnog centra za upravjanje otpaodm Duboko na period od četiri godine.

Prema navodima iz predloga odluke, Milovanović je bio jedini kandidat koji je podneo blagovremenu prijavu na javni konkurs za izbor direktora RCUO Duboko.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
few clouds
14.8 ° C
14.8 °
14.8 °
92 %
1.5kmh
16 %
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
26 °
Čet
24 °
Pet
23 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime