- REKLAMA -
23.2 C
Užice
Početna Srbija i region Država predlaže 40 000 dinara za minimalac, sindikati traže 43 000

Država predlaže 40 000 dinara za minimalac, sindikati traže 43 000

- REKLAMA -

U ponedeljak su počeli pregovori o utvrđivanju minimalne cene rada za narednih godinu dana. Krajnji rok za postizanje dogovora oko iznosa minimalne zarade je 15. septembar.

Svi učesnici pregovora (sindikati, poslodavci, Vlada Srbije i socijalni partneri) saglasni su da minimalac treba da se poveća, ali za cifru postoji nekoliko predloga.

Što se tiče iznosa samog povećanja Vlada Srbije je izašla sa predlogom da minimalna mesečna zarada koja sada iznosi 35.000 dinara bude povećana na nivo od 40.000 dinara. Sa druge strane, sindikati su u više navrata izneli svoj predlog da minimalna zarada treba da prati minimalnu potrošačku korpu i da iznosi nešto više, 43.000 dinara. Prema istraživanju Unije poslodavaca Srbije, treća strana u pregovorima tj. trećina ispitanih poslodavaca, iznenlo je stav da je najoptimalnije povećanje od 9 do 13 odsto. U tom slučaju minimalac bi iznosio između 38.150 dinara i 39.550 dinara.

Kako kažu iz Unije poslodavaca Srbije na sastanku u ponedeljak se očekivalo da će se samo iznositi predlozi tri strane. Odgovarajući na pitanje koliko oni očekuju da će povećanje biti Atanacković se pozvao na pomenuto istraživanje.

Prema anketi koju smo sproveli oko trećina poslodavaca bi prihvatila povećanje od 9 do 13 odsto, kaže za Blic Biznis predsednik Unije poslodavaca Srbije, Nebojša Atanacković.

Sa druge strane, Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata ističe da očekuje ono što je predsednik već najavio.

Očekujemo da se cena rada izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom i pored toga naša očekivanja su da se cena rada 2 puta godišnje menja, odnosno prilagođava, ističe Savić.

Osvrnuvši se na konkretnu cifru minimalca za narednih 12 meseci ona je istakla cenu minimalne potrošačke korpe, tj. “nešto više od 40.000 dinara”.

Polovinom jula, gostujući u domaćim medijima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da će Vlada pokušati da u dogovoru sa socijalnom savetom poveća minimalnu zaradu na 40.000 dinara.

- Advertisement -
IZVORKurir
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
23.2 ° C
23.2 °
23.2 °
76 %
1.9kmh
100 %
Ned
25 °
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
28 °
Čet
28 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime