- REKLAMA -
11 C
Užice
Početna EKO Dotok vode na Limu i Uvcu daleko ispod biološkog minimuma

Dotok vode na Limu i Uvcu daleko ispod biološkog minimuma

- REKLAMA -

Hidrološka situacija sa dotocima na Limu i Uvcu je nikad lošija u poslednjih 10 godina. Trenutni dotok na Limu je između 10 i 15 metara kubnih u sekundi što je znatno manje od biološkog minimuma koji se ispušta ispod hidroelektrane Potpeć, ističe direktor Limskih HE Predrag Šaponjić i dodaje da to značajno utiče na proizvodnju električne energije, koja je, poredeći sa istim periodom prošle godine, smanjena za 35 odsto.

Nedostatak kiše u proleće je dodatno spustio nivoe vode u akumulacijama za hidroelektrane u Srbiji, a letnjim toplim talasom postaje sve gore. Akumulacije u sistemu Drinsko-limskih hidroelektrana su poluprazne a one daju do 12 odsto struje.

Biološki minimum koji ispuštamo ispod hidroelektrane Potpeć je 14 kubnih metara u sekundi. Kada radimo sa jednom mašinom na nekom minimumu to je 18 kubnih metara, što znači da je trenutni dotok znatno manji od biloškog minimuma. Slična situacija je na Uvcu, gde beležimo dotok od 1 do 2 kubna metra u sekundi, akumulacije su poluprazne. Samim tim, sve to utiče na sami proces proizvodnje. Što se tiče nas, na tri hidroelektrane završili smo remontne radove a u toku su radovi na Hidroelektrani Potpeć, naglasio je Šaponjić.

Foto: PPmedia

Direketor Limskih HE poučen iskustvom od ranijih godina izražava nadu u znatno povoljniju hidrološku situaciju u drugoj polovini oktobra kada se očekuju veće vode. Remontni radovi će biti odrađeni i Limske HE će jesen i predstojeću zimu dočekati spremne, poručuje Šaponjić.

U okviru Ogranka „Drinsko-Limske HE“ posluju „Limske HE“ sa četiri hidroelektrane: HE „Bistrica“, HE „Potpeć“, HE  „Uvac“ i HE „Kokin Brod“.

- Advertisement -
IZVORPPMedia
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
11 ° C
11 °
11 °
61 %
8.5kmh
100 %
Pet
11 °
Sub
14 °
Ned
15 °
Pon
17 °
Uto
17 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime