- REKLAMA -
2.9 C
Užice
Početna Naslovna Dokumentarci sa Interakcije na festivalima u Beogradu i Americi

Dokumentarci sa Interakcije na festivalima u Beogradu i Americi

- REKLAMA -

Filmovi Dolina vladara i Žeteoci, snimljeni tokom Međunarodnog studentskog filmskog festivala Interakcija, tokom marta i aprila biće prikazani u zvaničnom takmičarskom programu dva festivala 66. Martovskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu i Atlanta filmskog festivala u Americi.

Film Dolina vladara srpsko-izraelska koprodukcija, reditelja Efima Graboja iz Izreala, snimljen tokom 12. Međunarodnog studentskog filmskog kampa Interakcija 2017 u produkciji NFC Filmarta, post-produciran u Izraelu u Okapi kreativnom studiju, posle uspešnih prikazivanja na Tel Aviv Međunarodnom studentskom filmskom festivalu i Big Sky festivalu dokumentarnog filma u Montani (SAD), biće premijerno prikazan u Srbiji na 66. Martovskom festivalu (Dom omladine Beograda, 29. mart 2019, 21.00h), kao i na Atlanta filmskom festivalu (11. aprila, u Hilan Theater, 19.30). Ovo je drugo prikazivanje filma u Americi na festivalu na kome se pobednički filmovi direktno kvalifikuju za prestižnu nagradu Oskar.

Dolina vladara je dokumentarac o ljudima koji svoje poslednje godine proživljavaju u staračkom domu u selu Zabučje iznad Užica. Reditelj filma je Efim Graboj, preducent Dejan Petrović, dok ostatak ekipe predstavljaju studenti filma iz različitih zemalja – Walid Messnaoui iz Maroka (montažer), Constanza Sandoval iz Argentine (direktor fotografije), Anton Levkin iz Rusije (snimatelj i dizajner zvuka) i Milena Šmigić iz Srbije (organizatorka). Lokalni koordinator produkcije u Užicu bila je Ana Ostojić.

Film Žeteoci rediteljke Gale Negrelo iz Argentine, snimljen tokom 13. Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija 2018“ u Ivanjici, biće premijerno prikazan na 66. Martovskom festivalu u Beogradu (Dom omladine Beograda, 29. mart 2019, 21.00h). Kratki dokumentarac Žeteoci je portret 82-godišnje Ruže iz okoline Ivanjice, koja berući kupine na padinama ivanjičkih planina sanja svoj san. Producent filma je Dejan Petrović, a pored rediteljke iz Argentine, ekipu su činili Osama Aiad iz Egipta (organizator), Olja Solovjova iz Rusije (snimateljka zvuka), Arnold Fernandes iz Indije (direktor fotografije) i Stefan Rokvić, montažer iz Srbije. Lokalni koordinator produkcije u Ivanjici bio je Aleksandar Dimitrijević (producent).

Filmovi će biti prikazani u beogradskom Domu omladine 29. marta u 21 sat i u američkom Hilan Theater u Atlanti 11. aprila od 19 sati i 30 minuta.

Iz požeškog Nezavisnog filmskog centra Filmart podsećaju da je u toku konkurs za učešće na kampu Interakcija 2019 i masterklasu Interdoc 2019.

Otvoreni konkursi za Interakciju
Nezavisni filmski centar Filmart je raspisao konkurse za učešće na 14. Međunarodnom studentskom filmskom kampu Interakcija 2019 i 9. Međunarodnom masterklasu dokumentarnog filma Interdoc 2019.
Nezavisni filmski centar Filmart je raspisao konkurse za učešće na kampu i masterklasu. Na konkurs za učešće na kampu, koji je otvoren do 20. aprila, mogu se prijaviti studenti produkcije, režije, kamere, dizajna zvuka i montaže, koji imaju iskustva u produkciji dokumentarnog filma, dok je konkurs za učešće na masterklasu otvoren do 10. juna, na koji se, pored studenata filmskih škola, mogu prijaviti i filmski i televizijski profesionalci, kao i svi oni koji žele da saznaju više o kreativnom dokumentarnom filmu od naših izuzetnih predavača, izjavio je Dejan Petrović, direktor Filmarta.
Od 12. do 29. avgusta 2019. godine biće održan 14. Međunarodni studentski filmski kamp Interakcija 2019, tokom koga će petnaest studenata filmskih akademija iz različitih krajeva sveta, podeljeni u tri ekipe, snimiti tri dokumentarna filma u Čačku, Ivanjici i Užicu.  Istovremeno sa realizacijom druge faze kampa, od 19. do 29. avgusta,  po deveti put biće održan Međunarodni masterklas dokumentarnog filma Interdoc 2019, tokom koga će afirmisani dokumentaristi iz regiona Vladimir Perović, Nebojša Slijepčević i Mladen Matičević, podeliti znanje i iskustvo iz dokumentarnog filma sa grupom od 20 polaznika.

Tokom trinaestogodišnje realizacije kampa učestvovala su 234 učesnika iz 57 zemalja, snimljeno je 47 dokumentarnih filmova i osvojeno 15 nagrada na filmskim festivalima širom sveta, dok je na masterklasu učestvovalo 113 učesnika iz 43 zemlje.

http://old.radioluna.rs/uzicki-kraj/24918/otvoreni-konkursi-za-interakciju.html
 

 

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
overcast clouds
2.9 ° C
3 °
2.8 °
100 %
2.6kmh
90 %
Sub
14 °
Ned
20 °
Pon
24 °
Uto
25 °
Sre
22 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

jedan komentar

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime