- REKLAMA -
3.8 C
Užice
Početna Srbija i region Dobro čini i dobru se nadaj

Dobro čini i dobru se nadaj

- REKLAMA -

Kolo srpskih sestara Užica obeležilo je  slavu rodjenje Presvete Bogorodice,  Malu Gospojinu.  Sestre iz Užičkog Kola i ove godine su slavu pomenule na tradicionalan način, lomljenjem kolača i osveštavanjem žita u crkvi Svetog Đorđa.

Svečani događaj upriličen je u užem krugu, bez zvanica i gostiju, zbog aktuelne epidemiološke situacije.

Ove godine slava Mala gospojina obeležena je skromno, sa ciljem da se što više sredstava prosledi onima kojima je to najpotrebnije, rekla je za Radio Lunu Slobodanka Mira Stanković Ćirković, predsednica Kola srpskih sestara Užica.

“ Odlučili smo da u skladu sa aktuelnom situacijom materijalna sredstva koja bismo potrošile za slavu podelimo sugradjanima kojima je pomoć neophodna. Dobili smo puno upita za pomoć i u skladu sa mogućnostima nastojaćemo da usrećimo pojedince i porodice koje su nam se obratile. Osim materijalne pomoći koja će u odredjenom trenutku nekome mnogo značiti za hranu, namirnice, ogrev, nastojaćemo da širimo dobročinstvo medju ljudima. Nekada je dovoljno da saslušamo osobe koje su u nevolji. Podrška, zajedništvo, solidarnost, saosećanje koje neguju sestre iz našeg Kola kao i dobra volja da nadju način i pomognu su vetar u ledja mnogim Užičanima.”-istakla je za Radio Lunu Slobodanka Mira Stanković Ćirković, predsednica Kola srpskih sestara Užica.

 

Najstarija humanitarna organizacija u Užicu u narednom periodu nastavlja u skladu sa epidemiološkom situacijom sa kulturno prosvetiteljskim radom. Ukoliko situacija dozvoli, sestre iz Kola organizovaće razne tribune i predavanja u cilju preventive i vaspitanja dece i adolescenata.

Živimo u vremenu u kome često spletom raznih okolnosti nemamo vremena za porodicu, prijatelje, često ni za sebe. To se ne može reći za članice Kola srpskih sestara koje bez obzira na porodične, poslovne i brojne obaveze uvek, u skladu sa mogućnostima nadju vreme za humanitarni rad kroz razne sekcije u ovom volonterskom udruženju.

U Kolu je danas aktivno oko 30 sestara koje deluje kako u humanitarnom tako i u kulturno prosvetiteljskom radu, oslanjajući se na postulate tradicionalnih, moralnih porodičnih vrednosti i gradjanskog društva.

„Sestre su obrazovane, vredne, požrtvovane žene, mnoge od njih veoma priznate na poslovima koje obavljaju u oblasti medija, privrede, obrazovanja, zdravstva, bankarstva. Mnoge od njih su odavno ponosne bake uspešnih studenata ali me veoma raduje što se našem Kolu pridružuju mlade, kulturne sugradjanke, koje žele da se bave dobročinstvom. Veoma smo srećne zbog podmladka. Mi smo jedna mala porodica koja se bavi dobrovoljnim i dobrotvornim radom.

Medju sestrama vlada sloga, poštovanje, uvažavanje, dogovor i nesebićna ljubav. To sve rezultira brojnim humanitarnim akcijama koje složno organizujemo kao i brojnim tribinama i predavanjima  kojima informišemo i edukujemo sugradjane iz oblasti istorije, duhovnosti, kulture baštine, vaspitanja dece, roditeljstva“- sa ponosom je za Radio Lunu rekla predsednica Kola Slobodanka Mira Stanković Ćirković, koja za sebe kaže da je prva medju jednakima. Kolo srpskih sestara je žensko kulturno-prosvjetno, patriotsko, vanstranačko i humanitarno društvo osnovano 1903. Godine u Beogradu. Među osnivačima društva ističu se Nadežda Petrović, Delfa Ivanić, Katarina Milovuk, Draga Ljočić, Anđelija Stančić, Branislav Nušić i Ivan Ivanić.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
3.8 ° C
3.8 °
3.8 °
51 %
7kmh
93 %
Uto
4 °
Sre
10 °
Čet
16 °
Pet
18 °
Sub
13 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime