- REKLAMA -
20 C
Užice
Početna Srbija i region Digitalizacija i E-uprava Do sada elektronskim putem podneto 21.966 zahteva za upis dece u vrtić

Do sada elektronskim putem podneto 21.966 zahteva za upis dece u vrtić

- REKLAMA -

Širom Srbije od početka ovogodišnjeg prijavljivanja do sada podneto je ukupno 21.966 zahteva za upis dece u 109 predškolske ustanove putem usluge eVrtić na portalu eUprava, a zahvaljujući toj elektronskoj usluzi roditelji ne moraju da pribavljaju dokumentaciju za vrtić, izjavio je ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

Jovanović je za Tanjug naveo da je od 2016. godine do sada putem usluge eVrtić podneto 288.656 prijava, kao i da se roditelji najčešće odlučuju za takav način prijave dece u željene vrtiće.

“Zahvaljujući ovoj elektronskoj usluzi roditelji ne moraju da pribavljaju izvod iz matične knjige rođenih, podatke o prebivalištu i o tome da li su zaposleni. Dovoljno je da uz nekoliko klikova na portalu eUprava prijave svoje dete u vrtić”, rekao je Jovanović.

Govoreći o deci samohranih roditelja i onoj koja pripadaju osetljivim socijalnim kategorijama, Jovanović je naveo da i oni mogu da se prijave elektronskim putem, ali da je potrebno da roditelji podnesu dokumentaciju u predškolsku ustanovu kako bi dokazali navedeni status.

“Ukoliko postoji bilo kakav problem sa korišćenjem elektronske usluge mogu se obratiti kontakt centrima Kancelarije za IT i eUpravu ili predškolskim ustanovama u koje žele da se upišu, oni će pomoći roditeljima da to urade elektronski”, naveo je Jovanović.

Jovanović je rekao da će do kraja maja izaći preliminarne liste upisane dece u željene predškolske ustanove i ponovio da je važno da roditelji ne moraju da idu na šaltere kako bi nabavljali potrebnu dokumentaciju za vrtiće.

Da bi roditelji podneli zahtev za upis dece u vrtiće neophodno je da budu registrovani na portal e-Uprave i prijavljeni.

Potrebno je da koriste prijavu sa najnižim nivoom pouzdanosti, odnosno korisničkim imenom i pasvordom, a ukoliko poseduju mobilnu aplikaciju Consent ID ili kvalifikovani elektronski sertifikat mogu da ih koriste, ali nije neophodno.

Roditelji čija deca ne budu primljena po konkursu ili ne budu zadovoljni odlukom upisne komisije o tome gde im je dete raspoređeno mogu da predaju žalbe od 5. do 14. juna, a upisne komisije razmatraće žalbe roditelja od 15. do 23. juna.

Usluga eVrtić je namenjena roditeljima koji su državljani Srbije, a pojedine predškolske ustanove, među njima i beogradske, pružaju ovu uslugu i u slučaju da je jedan od roditelja strani državljanin.

- Advertisement -
IZVORTanjug
- REKLAMA -
Užice
clear sky
20 ° C
20 °
20 °
59 %
1.5kmh
5 %
Uto
35 °
Sre
35 °
Čet
33 °
Pet
35 °
Sub
27 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime