- REKLAMA -
14 C
Užice
Početna Srbija i region Digitalizacija i E-uprava Do roditeljskog dodatka bez hrpe papira

Do roditeljskog dodatka bez hrpe papira

- REKLAMA -

Mame i tate novorođenih beba u Užicu od danas mogu da se prijave za roditeljski dodatak onlajn, i to u porodilištu.

 Nakon što se roditelji izjasne da žele dete da prijave elektronskim putem, zdravstveni radnik u sistem unosi podatke roditelja i one koji se odnose na ime, prebivalište i zdravstveno osiguranje novorođenčeta. Istovremeno sa ovim prijavama, od danas će moći da se podnosi i zahtev za roditeljski dodatak.

 
Foto izvor: e-uprava                                                                                        Foto izvor: e-uprava

Od jutros je krenuo i roditeljski dodatak da se radi u užičkom porodilištu. Znači, roditelji više neće imati obavezu da idu po opštinama, Centru za socijalni rad da skupljaju papire za roditeljski dodatak. Sada će im biti mnogo lakše, neće morati nigde da idu, a sve im stiže da kućnu adresu. Otvara im se i nov račun u pošti gde će se uplaćivati novac za roditeljski dodatak, rekla je za RAM mrežu Jelena Šuljagić, ginekološko-akušerska sestra u bolnici u Užicu.

U užičkom porodilištu od početka uvođenja usluge e-beba elektronski je prijavljeno oko 3200 novorođenčadi, a od početka ove godine 1423 U užičkom porodilištu od početka uvođenja usluge e-beba elektronski je prijavljeno oko 3200 novorođenčadi, a od početka ove godine 1423

Ona je objasnila da su roditelji do sada gubili i po nekoliko sati obilazeći različite službe i kompletirajući papirologiju.

-To je bilo dangubno, majke su morale da ostavljaju bebe tih prvih dana, i idu od šaltera do šaltera. Sada je potrebno da oba roditelja donesu lične karte i da se saglase da hoće da se prijave za roditeljski dodatak, pojašnjava Šuljagić.

Informacioni sistem Bebo, dobro došla na svet u užičkom porodilištu je počeo da radi u novembru 2016. godine.  Projekat omogućava roditeljima da na jednostavniji način upišu dete u matičnu knjigu rođenih, dobiju prijavu državljanstva i prebivališta, kao i zdravstveno osiguranje za bebu.

Kada već prijavljuju dete u matičnu knjigu, odmah mogu da se izjasne i za roditeljski dodatak. Projekat je podržalo Ministarstvo zdravlja, i usluga jdostupna u većini porodilišta u Srbiji.Kada već prijavljuju dete u matičnu knjigu, odmah mogu da se izjasne i za roditeljski dodatak. Projekat je podržalo Ministarstvo zdravlja, i usluga jdostupna u većini porodilišta u Srbiji.

–         Elektronska prijava beba se radi več dve godine kod nas u porodilištu. Do sada se radio samo izvod iz knjige rođenih koji roditelji dobijaju na kučnu adresu. Bebe budu prijavljene s prebivalištem u SUP-u i zdravstvene knjižice novorođenčeta stižu na kućnu adresu, kaže Šuljagić.

Roditelji mogu da se odluče da neku od ovih usluga ne obave elektronski. Takođe, ako žele, do potrebnih dokumenata mogu da dođu na stari način.

–         Nismo do sada imali ni jednu primedbu, roditelji su zadovoljni. Već nam dolaze drugi put porodilje koje su posle prvog porođaja na ovaj način prijavile decu. Veoma su zadovoljne, ni jedna nije drugi ili treći put odbila da se to uradi na novi način, objašnjava naša sagovornica.

Kako funkcioniše usluga e-beba?

Roditelji u porodilištu daju pristanak za elektronsku prijavu deteta. Zdravstveni radnik unosi podatke u elektronski obrazac na portalu e–uprava.

Roditelji se moraju dogovoriti oko ličnog imena deteta i adrese na kojoj će novorođenče biti prijavljeno.

Nakon elektronske prijave roditelji budu obavešteni SMS–om ili mejlom da je prijavljivanje uspešno obavljeno te o statusu predmeta.

Ako su se za to opredelili, na adresu koju su naveli kao prebivalište dobijaju potrebna dokumenta: izvod iz matične knjige rođenih i karticu zdravstvenog osiguranja. Ako ne žele takvu isporuku, dokumenta mogu da preuzmu u opštini ili filijali RFZO (Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje).

Autor: Nela Tomić-Bogdanović Izvor: Radio Luna

Tekst je deo projekta E- UE iz naše fotelje kojeg sufinansira Grad Užice.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
clear sky
14 ° C
14 °
14 °
58 %
0.5kmh
0 %
Pon
14 °
Uto
26 °
Sre
21 °
Čet
18 °
Pet
18 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

115 komentari

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime