- REKLAMA -
-3.7 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Do kraja godine uređen izlagački prostor, konzervirane ikone u Rogačici i virtuelna...

Do kraja godine uređen izlagački prostor, konzervirane ikone u Rogačici i virtuelna šetnja kroz kulturno nasleđe Novovaroške čaršije

- REKLAMA -

Direktorka Narodnog muzeja Užice Slavica Stefanović je najavila da će do kraja ove godine biti sprovedeni projekti u vrednosti od 13 miliona dinara koje finansira Vlada Republike Srbije posredstvom nadležnih ministarstava.

Prema navodima Stefanović, u toku je rekonstrukcija prostora u zgradi Narodnog muzeja Užice, površine 90 m2.

–  Projekat Uređenje i opremanje izlagačkog prostora je iz oblasti muzejskog nasleđa i finansira ga Ministarstvo kulture i informisanja sa više od dva miliona dinara. Kada rekonstrukcija bude završena dobićemo novi, moderan prostor u kome će moći da se organizuju različite muzejske manifestacije, promocije knjiga, monografske i tematske izložbe. Takođe, prostor će poslužiti i za dečje radionice školskog i predškolskog uzrasta, navela je direktorka užičkog Muzeja.

Foto Grad Užice

Ministarstvo kulture, podsetimo, finansiralo je i ispitivačke i slikarske konzervatorsko-restauratorske radove na Crkvi Vaznesenja Hristovog u Rogačici u Bajinoj Bašti.

Foto Grad Užice

Prema navodima direktorke užičkog Narodnog muzeja, konzervatori užičkog muzeja su angažovani na konzervaciji 23 ikone u saradnji sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Beograda i Regionalnim zavodom iz Kraljeva.

– Te ikone i ikonostas su u jakom lošem stanju i postoji pretnja da dođe do njihovog potpunog uništenja. Rukovodilac ovog projekta je konzervator iz Narodnog muzeja Dragan Tomanović, slikar i konzervator koji je nedavno došao sa Hilandara gde je radio na zaštiti ikona, dodala je Stefanović.

Za projekat Narodnog muzeja Užice iz oblasti digitalizacije Virtuelna šetnja kroz kulturno nasleđe Novovaroške čaršije, Ministarstvo kulture je opredelilo 800 hiljada dinara.

Tim projektom je planiran razvoj multimedijalne aplikacije za prezentaciju kulturnog nasleđa, gde su obuhvaćene stare gradske kuće, stara čaršija Nove Varoši, crkve-brvnare u Peti i Radijevićima, džamije, arheološki lokaliteti.

Podsetivši da je Narodni muzej Užice od Ministarstva pravde dobio 7,5 miliona dinara, prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja u 2021. godini, kako bi zamenili stolariju na objektima, Stefanović je najavila da će uskoro početi radovi na primeni te mere energetske efikasnosoti.

Od Ministarstva za rad, zapošljavanje socijalna i boračka pitanja stigla je podrška u iznosu od 500 hiljada dinara za program obeležavanja značajnih godišnjica i datuma iz oslobodilačkih ratova. Ove godine obeležava se 80. godišnjica borbe na Kadinjači.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
few clouds
-3.7 ° C
-3.7 °
-3.7 °
91 %
2.3kmh
17 %
Čet
5 °
Pet
2 °
Sub
1 °
Ned
-0 °
Pon
-1 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime