- REKLAMA -
-2.1 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Đokić: Na sve izazove uspećemo adekvatno da odgovorimo(AUDIO)

Đokić: Na sve izazove uspećemo adekvatno da odgovorimo(AUDIO)

Naša odgovornost prema onima od kojih smo ovu zemlju nasledili, i još veća odgovornost prema onima od koje smo je pozajmili, daje nam obavezu da o životnoj sredini vodimo računa i da je postavimo visoko na listu svojih prioriteta, naveo je za Radio Lunu i RAM mrežu v.d. direktora JKP Vodovod Zlatibor Miroslav Đokić.

- REKLAMA -

Rešavanje problema otpadnih voda biće korak napred ka planu Opštine Čajetina da postane prva ekološka opština u Srbiji.

V.d. direktora JKP Vodovod Zlatibor Miroslav Đokić za Radio Lunu i RAM mrežu navodi da se izrađuje projektna dokumentacija sa ciljem da se otpadne vode prečišćavaju na kompletnoj teritoriji opštine Čajetina.

Gradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru je započeta 30. novembra 2017. godine. Projektovano je za više od 15 hiljada korisnika. Godinama se priča i o planu da se izgradi postrojenje za preradu otpadnih voda u Sirogojnu i Mačkatu. JKP Vodovod Zlatibor je pripremao i projektnu dokumentaciju za izradu postrojenja i u Čajetini. Bilo je planova o dovodu svih otpadnih voda na jednu tačku, na Sušicu.

 

Prema najavama, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru bi uskoro trebalo da bude pušteno u probni rad. Kada počinje probni rad i šta on podrazumeva?

Trenutno smo u postupku priključenja objekta na elektroenergetsku mrežu. Uspeli smo da rešimo imovinsko pravne poteškoće koje smo imali i ušli smo u proceduru projektovanja kabl voda i samog priključenja objekta na mrežu.

Verujem da ćemo početkom naredne godine pustiti postrojenje u probni rad, i u tom periodu ćemo testirati ugrađenu opremu i izvršiti završna podešavanja.

U sklopu završnih radova na izgradnji postrojenja za preradu otpadnih voda, izgrađen je sifonski kanalizacioni prelaz preko vodotoka Obudojevica. U ovaj cevovod upojena je kanalizacija iz naselja Kamalj.

Ko će obučavati radnike i koliko njih će ubuduće raditi u postrojenju?

Partner iz Slovenije će izvršiti obuku radnika koji će raditi na postrojenju, dok je JKP Vodovod svojom sistematizacijom usvojenom od strane Veća i Skupštine opštine Čajetina predvideo potrebna radna mesta, kao i opis za svako. U tom smislu, nadamo se i razumevanju Ministarstva državne uprave, odnosno odobrenju za prijem novim radnika u radni odnos. Do tada, izvršićemo preraspodelu postojeće radne snage i Postrojenje će sa te strane svakako biti spremno za rad.

Koliko je ukupno novca izdvojeno za izgradnju postrojenja na Zlatiboru i ko su finansijeri, izvođači radova?

Ukupna vrednost Postrojenja iznosi 4,6 miliona evra, od čega 1,5 miliona donacija Vlade Slovenije, dok je ostatak opština Čajetina samostalno finansirala. Izvođač radova je firma Hidroinženjering u saradnji sa firmom Jedinstvo iz Užica, koji su radove izveli po istim standardima koja važe za tržište EU.

Gde je proizvedena oprema za postrojenje, po čijim standardima je postrojenje izgrađeno?

Postrojenje za preradu otpadnih voda će raditi sa najsavremenijom Siemens elektro opremom i KSB pumpama. Postrojenje će raditi u skladu sa najvišim evropskim standardima.

Objasnite nam gde trenutno idu otpadne vode sa Zlatibora i šta će biti drugačije nakon što postrojenje počne sa radom? Zbog čega je značajna njegova izgradnja?

Kako Zlatibor pripada Drinskom slivu, najveći deo otpadnih voda do sada je završavao upravo u slivu jedne od naših najlepših reka. Puštanjem postrojenja u rad, u Crni rzav i Drinu će ići isključivo čista i tehnički ispravna voda. Nadamo se da će naš primer slediti i ostale opštine Drinskog sliva u Srbiji, ali i u Republici Srpskoj. U tom smilsu, spremni smo da svim zainteresovanim stranama pružimo svu moguću podršku i razmenu iskustava vezanih za ovaj projekat.

Izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda je izuzetno kompleksan posao, koji zahteva dobru pripremu, detaljne projekte i što bolju anticipaciju problema. Naravno, ne treba zanemariti ni finansijski aspekt, odnosno činjenicu da ovakvi projekti nisu ni malo jeftini. U tom smlislu, radi se na projektnoj dokumentaciji koja za cilj ima pokrivanje kompletne teritorije opštine Čajetina tretmanom otpadnih voda.

 

Razgovaramo i sa potencijalnim donatorima, kako domaćim, tako i stranim, koji bi nam mogli pomoći u ovim poslovima. Naravno, ovakvi poslovi su maraton, ne sprint. Naša odgovornost prema onima od kojih smo ovu zemlju nasledili, i još veća odgvornost prema onima od koje smo je pozajmili, daje nam obavezu da o životnoj sredini vodimo računa i da je postavimo visoko na listu svojih prioriteta.

Hoće li porasti cena komunalne usluge kada postrojenje počne sa radom?

Za sada nemamo planirana povećanja cena.

Brana u Ribnici i jezero

Šta je u planu za narednu godinu, ali i dugoročno, kada je reč o pijaćoj vodi i alternativnim vidovima vodosnabdevanja Zlatibora i Čajetine?

Za sledeću, ali i narednih nekoliko godina planirano je intenziviranje radova na stavljanju u pogon akumulacije Sušička vrela.  U pitanju je zaista ogroman projekat, jedan od najvećih koje opština Čajetina planira da realizuje. Projektna dokumentacija je u završnoj fazi, a trenutno se radi na pribavljanju neophodnih saglasnost od relevantnih institucija Republike Srije, kao što su Srbija vode i Republička direkcija za vode.

 

Naravno, ne zapostavljamo ni ribničku akumulaciju. U saradnji sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima radimo na projektu zamene magistralnog cevovoda od Ribnice do naselja Kamalj na Zlatiboru. Takođe, sa Kancelarijom sprovodimo aktivnosti koje se odnose na rezervoar Vranjevina. Nadamo se da će već početkom naredne godine Kancelarija odobriti sredstva za ove namene, jer su sa početkom pandemije sva sredstva, potpuno razumljivo, preusmerena u zdravstveni sektor i borbu protiv korona virusa.

Realizacijom ova dva projekta umnogome smanjujemo mogućnost da dođe do većih iskakanja u sistemu.

Šire mrežu

Novi vodovodni krak u ulici Nikole Altomanovića na Zlatiboru

Smiljansko brdo, Ljubiš, ukupna dužina 750 metara. Završeni su radovi na vodovodnom kraku i povezivanje na crpnu stanicu. Očekuje se skorije povezivanje na elektro mrežu.

JKP Vodovod Zlatbor finalizira projekat rešavanja vodosnabdevanja meštana Gornje Šljivovice. Do sada je urađena bušotina dubine 120 metara, položena pumpa, a radovi se nastavljaju na dovršavanju vodovodne mreže. U planu je izgradnja rezervoara.

JKP Vodovod Zlatibor nastavlja sa radovima na izgradnji vodovodne mreže u Donjim Branešcima, u zaseoku Rosići i Patrkulja

 

Kakvog je posla JKP Vodovod Zlatibor imao ove godine oko uređenja jezera i centra?

Što se tiče poslova uređenja jezera, i uopšte užeg centra Zlatibora, JKP Vodovod je na tim poslovima angažovan u kontinuitetu od aprila meseca. Uprkos činjenici da smo pretrpeli ogromnu tragediju time što nas je pokojni Rade Jovanović prerano napustio, preduzeće je ipak uspelo da da ogroman doprinos da se poslovi u centru Zlatibora uspešno privedu kraju.

Kompletne vodovodne i kanalizacione (fekalne i atmosferske) instalacije, hidrantska mreža, instalacije za punjenje jezera čistom vodom, optočni kanal, prskalice su samo od nekim poslova koje je izvršio JKP Vodovod. Na proleće nas čeka nastavak radova, između ostalog i montaža fontane na jezeru.

Optočni kanal kroz centar Zlatibora prema Obudojevici u julu i decembru


Jezero u centru Zlatibora

Opština Čajetina je nagradila JKP Vodovod Zlatibor priznanjem Dimitrije Tucović.
Kako su naveli iz lokalne samouprave, Vodovod Zlatibor je izraslo u ozbiljnu i stabilnu firmu koja je primer i reper za ostala javna preduzeća njihove delatnosti.(foto Nikić/ izvor Opština Čajetina)

 

Ima li JKP Vodovod Zlatibor kapacitete i resurse da prati ubrzani razvoj Zlatibora i opštine Čajetina?

Naše preduzeće će i u narednom periodu pratiti razvoj Zlatibora i cele opštine, i u tom smislu ćemo nastojati da svoje usluge učinimo efikasnijim i pristupačnijim.

 

Svakako da izazovi ubrzane ekspanzije umnogome pogađaju i naše preduzeće, ali sigurni smo da ćemo na sve izazove, kao i do sada, uspeti adekvatno da odgovorimo. Samo tokom ove godine, u uslovima pandemije, ugradili smo preko 30 kilometara novih vodovodnih cevi, preko sedam kilometara kanalizacionih instalacija, 1 338 novih vodomera. Složićemo se da su to rezultati vredni, u najmanju ruku, poštovanja. Nagrade koja nam je dodeljena od strane Opštine je svakako priznanje za dosadašnji rad, ali i podstrek da i dalje radimo vredno, da se usavršamo i napredujemo.

 

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
light snow
-2.1 ° C
-2 °
-2.2 °
100 %
6.2kmh
90 %
Sre
5 °
Čet
8 °
Pet
11 °
Sub
4 °
Ned
7 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime