- REKLAMA -
14.7 C
Užice
Početna Srbija i region Đedović: UNDP značajan partner u unapređenju energetske efikasnosti u Srbiji

Đedović: UNDP značajan partner u unapređenju energetske efikasnosti u Srbiji

- REKLAMA -

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je juče sa stalnom koordinatorkom Ujedinjenih nacija u Srbiji Fransoaz Žakob o saradnji u oblasti energetske tranzicije i zaštite životne sredine.

Đedović je rekla da je u toku izrada strateških dokumenata u energetskom sektoru, Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana i Strategije razvoja energetike kojim ćemo do 2050. godine utvrditi dugoročne ciljeve u oblasti OIE, povećanja energetske efikasnosti i smanjenja emisije štetnih gasova.

Ministarka je naglasila da je Srbija posvećena procesu energetske tranzicije kojim će se smanjiti negativni uticaji energetike na životnu sredinu, vodeći računa o održivosti i stabilnosti energetskog sistema.

Đedović je poručila da je Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) značajan partner Ministarstvu rudarstva i energetike u unapređenju energetske efikasnosti i racionalnog korišćenja energije.

– “U saradnji sa UNDP radimo na važnom projektu unapređivanja energetske efikasnosti u 27 zgrada centralne vlasti u kojima ćemo povećati udobnost i značajno smanjiti finansijske i ekološke troškove. U toku je prva faza projekta u kojoj se izrađuju energetski sertifikati, dok prve radove u ovim objektima, vrednosti oko 40 miliona evra, očekujemo krajem leta”, rekla je ministarka.

Fransoaz Žakob istakla je podršku međusektorskoj saradnji u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena usvajanjem Nacionalno utvrđenog doprinosa (NDC) kojim se povećavaju ambicije Srbije u pogledu smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Žakob je ukazala na spremnost agencija UN u pružanju dalje podršku definisanju prioriteta u izradi strateških energetskih dokumenata i sprovođenja pravedne tranzicije u sektoru rudarstva, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
moderate rain
14.7 ° C
14.7 °
14.7 °
96 %
2.1kmh
100 %
Ned
22 °
Pon
24 °
Uto
25 °
Sre
21 °
Čet
15 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime