- REKLAMA -
15.9 C
Užice
Početna Srbija i region Đedović Handanović: Japanska vlada podržala učešće JICA u izgradnji RHE Bistrica

Đedović Handanović: Japanska vlada podržala učešće JICA u izgradnji RHE Bistrica

- REKLAMA -

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je juče da je dobila zvaničnu potvrdu da je japanska vlada formalizovala odluku Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) o učešću u izgradnji reverzibilne hidroelektrane (RHE) “Bistrica”, saopštilo je to Ministarstvo.

Ona je juče razgovarala sa Masahirom Uekijem, glavnim predstavnikom kancelarije JICA na Balkanu, o finansiranju i izgradnji te hidroelektrane.

Taj projekat je, kako je navedeno, sastavni deo programa “Skok u budućnost – Srbija 2027”.

  • “Dobili smo zvaničnu potvrdu da je japanska vlada, na čelu sa Ministarstvom spoljnih poslova, nakon preliminarne analize tehničke dokumentacije, formalizovala odluku o učešću JICA u izgradnji RHE Bistrica, prve reverzibilne hidroelektrane koju ćemo graditi posle više od tri decenije”, rekla je Đedović Handanović.

Dodala je da je ta hidroelektrana, kapaciteta 628 megavata (MW), važna za balansiranje i skladištenje energije, posebno zbog obezbeđivanja dovoljno električne energije u narednom periodu.

Do kraja godine, kako je rekla, završiće se priprema tehničke dokumentacije, kako bi sledeće godine započelo izvođenje pripremnih radova.

Masahiro Ueki čestitao je Đedović Handanović na reizboru za ministra rudarstva i energetike, istakavši želju da se saradnja Srbije i Japana u energetskom sektoru uspešno nastavi, posebno zbog velikog značaja “Bistrice” za sigurnost snabdevanja i dekarbonizaciju energetskog sektora u Srbiji.

Na sastanku je konstatovano da su završeni Idejni projekat i Studija izvodljivosti,
dok je u toku priprema Prostornog plana područja posebne namene, Studija o proceni uticaja na životnu sredinu kao i Studija o zaštiti nepokretnih kulturnih dobara za projekat izgradnje te hidroelektrane.

Formalizacija odluke o započinjanju pripremne studije JICA za “Bistricu” doneta je nakon zvanične posete parlamentarnog zamenika ministra spoljnih poslova Japana Jasušija Hosake, povodom puštanja u rad postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova na TENT “A”, projekta koji je uspešno realizovan u saradnji sa JICA.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
few clouds
15.9 ° C
15.9 °
15.9 °
91 %
1.1kmh
12 %
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
26 °
Čet
24 °
Pet
23 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime