- REKLAMA -
32.7 C
Užice
Početna Slobodno vreme Dijego i Frida: priče iz života u Užicu (AUDIO)

Dijego i Frida: priče iz života u Užicu (AUDIO)

Izložba fotografija, pod nazivom Dijego i Frida: priče iz života, nastala je saradnjom Grada Užica, kao nacionalne prestonice kulture 2024. godine, užičke Gradske galerije i Ambasade Meksika u Srbiji

- REKLAMA -

Trenuci iz života dvoje meksičkih velikana Fride Kalo i Dijega Rivere, zabeleženi na fotografijama istaknutih umetnika, prijatelja i kolega tog para, predstavljeni su u Gradskoj galeriji Užice.

Kako je navedeno na otvaranju izložbe, Frida Kalo, simbol je snage i strpljenja, umetnica nadrealizma zapamćena po autoportretima, slikama mrtve prirode i po intezivnim bojama koje su predstavljale veliku bol i strast.

  • U Meksiku su njena dela smatrana obeležjima narodne tradicije, a posebno su ih cenile feministkinje jer je njenom pojavom ženski doživljaj sveta konačno došao do izražaja, navedeno je na otvaranju izložbe.

  • Težak život, često pun patnje, nesreće i bolesti, okrenuli su Fridu ka umetnosti gde je svoja duboka osećanja prenela na slikarstvo i razvila svoj jedinstven put, aktuelan i danas. Izvesno je i da je Dijego Rivera svojim umetničkim opusom imao neizbrisiv trag, pa se tako njegovi murali sa socijalnim temama mogu i danas videti u istorijskom centru Meksika, kazala je na otvaranju izložbe Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica.

Bila je to ljubavna veza prepuna oluja i brodoloma, osvrnuo se na umetnički par Karlos Feliks, ambasador Meksika u Srbiji, uz podsećanje da je Frida bila i Dijegova učenica slikarstva.

  • Samim tim je dosta rasla kao umetnica, slikarka i kao jedna od ikona slikarstva, ne samo u Meksiku nego u celom svetu. (…) Dijego je univerzalni slikar, najpoznatiji u muralima. Bio je suprug Fride Kalo, ali i istaknut i cenjen umetnik, napomenuo je ambasador Meksika u Srbiji.

– Sve, na neki način, možemo pročitati sa lica života i lica stvaralaštva ovo dvoje umetnika: etnološko blago Meksika, društvene turbulencije epohe kojoj pripadaju, floru i faunu, istoriju i fantaziju, strast i bol, kulturu starosedelaca i tekovine savremene umetnosti Meksika, predočio je direktor Gradske galerije na otvaranju izložbe Dijego i Frida: priče iz života.

– …Njene slike i njegovi murali predstavljaju neponovljivo svedočanstvo prožimanja umetnosti i stvarnosti koje su želeli da promene. Oni su bili pesnici svoga vremena, pesnici svojih burnih života i pesnici Meksika, napomenuo je na otvaranju izložbe Zoran Cvetić, direktor Gradske galerije Užice

Prošlo je 70 godina od smrti Fride Kalo, podsetio je Zoran Cvetić, direktor Gradske galerije Užice.

  • …Tih sedam decenija nije dovoljno ni da do kraja rasvetli njenu strasnu vezu sa Dijegom Riverom. Čuda ljubavi i čuda umetnosti u toj vezi prožimaju se do granica nemogućeg, nepojavnog i nadrealnog, kazao je Cvetić u osvrtu na najpoznatiji umetnički par Latinske Amerike.

Na otvaranju izložbe i pop hor Glas

Plava kuća u kojoj je Kalo odrasla je pretvorena u muzej.

Izložbu sa oko 60 crno – belih fotografija iz svakodnevnog života Fride Kalo i Dijega Rivere možete pogledati u prizemlju Gradske galerije Užice do 26. juna.


Ambasador Meksika u Srbiji NJ.E. Karlos Isauro Feliks Korona je predočio na otvaranju izložbe da je u Užice došao i sa namerom da sa rukovodstvom grada razmotri načine poboljšanja ekonomske, kulturne i akademske saradnje Grada Užica i grada u državi Meksiko.

Podsetivši da je prošle sedmice obeleženo 78 godina neprekidnih diplomatskih odnosa između Meksika i Srbije, ambasador Feliks je istakao da te veze datiraju iz perioda četrdesetih godina 19 veka i da se odnosi Srbije i Meksika grade još od perioda velike bivše Jugoslavije.

Karlos Feliks je napomenuo da Meksiko od početka ima principijelan stav po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije, a u vezi južne srpske pokrajine Kosova i Metohije.

  • Mi je ne priznajemo (kao nezavisnu državu prim.autora) i naš stav se neće menjati po toj osnovi, rekao je ambasador Meksika u Srbiji.

Izrazivši da mu je čast što se nakon tri godine službovanja u Srbiji po prvi put susreće sa gradonačelnicom nekog grada, ambasador Feliks je podsetio da je po prvi put, od sticanja nezavisnosti Meksika (više od 200 godina), na predsedničkim izborima 2. juna u Meksiku izabrana žena za predsednicu države.


Crteži Save Šumanovića u užičkoj Galeriji od 11. juna

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
32.7 ° C
32.7 °
32.7 °
40 %
1.5kmh
0 %
Pet
33 °
Sub
33 °
Ned
28 °
Pon
25 °
Uto
27 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime