- REKLAMA -
0 C
Užice
Početna UEko Dašić: Ništa bez građana koji traže(AUDIO)

Dašić: Ništa bez građana koji traže(AUDIO)

- REKLAMA -

Građanima niko ništa neće dati dok oni sami ne zatraže, podsetio je programski savetnik Nacionalne koalicije za decentralizaciju Danijel Dašić na javnoj tribini Kad će Užice da prodiše.

–        Sunčan dan i plavo nebo ne znače da vazduh nije zagađen. Najveći problem je što građani uglavnom nisu svesni veličine i značaja zagađenost vazduha po njihovo zdravlje i koliko to dugoročno može da bude problem, kazao je Dašić dodavši da građani imaju često nisu svesni svoje moći ili da ne znaju kako da je koriste.

Među uzročnicima zagađenja i slabijeg kvaliteta vazduha, Dašić izdvaja tri osnovna činioca na koje građani mogu uticati, pokretanjem tih pitanja u svojim lokalnim sredinama i pred gradskim čelnicima.

–       U Srbiji se konstantno smanjuju zelene površine pod drvećem jer imamo ubrzanu betonizaciju. Znamo da jedno drvo otprilike hrani kiseonikom pet do šest ljudi. Znači, svaki grad treba tačno da izračuna koliko ima stanovnika i koliko mu treba stabala. S druge strane, imamo problem sa centralnim grejanjem jer sve više ljudi nije u mogućnosti da plaća troškove tog centralnog grejanja. Imamo veliki problem da se neplanski gradi i da se zatvaraju prirodne takozvane ruže vetrova i prirodno provetravanje grada, naveo je Dašić.

Predložio je građanima da pokrenu te i druge teme od značaja i interesa za lokalnu zajednicu, te da se, uz nevladine organizacije i stručnjake, a posredstvom Partnerstva za otvorenu upravu, uključe u izradu lokalnih akcionih planova i da angažovanjem, ličnim doprinosima, zahtevima i pritiscima utiču na donosioce odluka da reše pitanja od javnog interesa.

–         Cela ova ideja je bazirana na tome da građani razmisle i shvate da su oni ti koji će sutra, za pet ili deset godina snositi sve posledice loših odluka koje učine na današnji dan i da je vreme da se pothitno krene u rešavanje akutnih problema. Čak je i Evropa konstatovala da je Zapadni Balkan jedno jezero zagađenog vazduha koje je ostalo u Evropi. Sasvim sam siguran da nas ta Evropa neće primiti, ako ne budemo počeli da razmišljamo i radimo, ističe Dašić podsetivši na, kako kaže, bitno i najskuplje Poglavlje 27 i na finansijski podsticaj i poziv Evropske unije da počnemo sa rešavanjem problema zagađenja životne sredine.Ako naša vlast ne zna kako i šta, postoji veliki broj nevladinih organizacija i eksperata koji bi to mogli da rade, ali opet, ništa ne može bez građana.

–        Ako građani ne shvate da ovaj vazduh njima i njihovoj deci najviše šteti, onda nema pomoći. Kad se njihovo dete sutra zakašlje ili ako ima non-stop upale pluća ili bronhitis, neka razmisle da li je trebalo nešto da učine na tu temu, ističe Dašić navodeći da rešavanje problema aerozagađenja predstavlja kompleksan posao koji zahteva postepenu, kontinuiranu, dugotrajnu akciju.

Sa njim su se složili govornici na tribini, član Gradskog veća Dunja Đenić i novinar Biljana Kuzmanović, član užičkog Zelenog saveta. Rešenje vide u istovremenom i zajedničkom delovanju svih sektora, u većem uključivanju države u rešavanje lokalnih problema, u strožijoj kaznenoj politici ili u finansijskim podsticajima savesnih, ali i u većoj odgovornosti građana da kad problem primete i prijave ga.

Javna tribina

Ne toliko posećenu tribinu u užičkom RCU je organizovala Nacionalna koalicija za decentralizaciju, uz podšrku Užičkog centra za ljudska prava i demokratiju.

Kao partner organizacije CRTA u projektu Građani imaju moć, NKD najavljuje da će javne tribine, sem u Užicu, Nišu, Valjevu, Novom Sadu, biti održane i u drugim gradovima koji imaju problema sa zagađenjem vazduha, a u težnji da se čuje glas građana i da im se ukaže na važnost udisanja kvalitetnog vazduha na duže staze.

Užice i dalje čeka saglasnost nadležnog Ministarstva na Plan kvaliteta vazduha, dokument koji prevdiđa više od 20 mera i načina smanjenja aerozagađenja.

http://old.radioluna.rs/uzicki-kraj/UEko.html

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
light snow
0 ° C
0 °
0 °
100 %
1kmh
90 %
Sub
2 °
Ned
7 °
Pon
7 °
Uto
10 °
Sre
14 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

8 komentari

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime