- REKLAMA -
20 C
Užice
Početna Srbija i region Društvo Grejanje i do 3. maja

Grejanje i do 3. maja

- REKLAMA -

Grejna sezona zvanično se završava danas, ali nastavlja se promenljivo vreme. Direktor Udruženja toplana Dejan Stojanović kaže za RTS da će se grejati u skladu sa spoljašnjim temperaturama, a formalni prekid se može dogoditi tek 3. maja.

Grejna sezona traje šest meseci – od 15. oktobra do 15. aprila. Zbog lepog vremena u oktobru toplane su sa grejanjem uglavnom počele sa radom od 1. novembra, a i svakako će produžiti grejanje ako to zahtevaju vremenske prilike. Direktor Udruženja toplana Dejan Stojanović otkriva do kada će trajati grejna sezona.

Kako će toplane grejati narednih dana i kakve zakonske obaveze imaju daljinski sistemi ako je i posle zvaničnog završetka grejne sezone hladno vreme?

Grejaće se u skladu sa spoljašnjim temperaturama, u toku jutarnjih i večernjih sati. Formalni prekid se može dogoditi tek 1. maja, odnosno 3. maja, u skladu sa odlukama i načinima snabdevanja toplotnom energijom koju donose lokalne samouprave i one se nešto razlikuju u svim gradovima i opštinama.

Šta to znači kada kažete pratiće se vremenska prognoza?

To praktično znači tokom uskršnjih praznika će isporuka toplotne energije biti u kontinuitetu. A nakon toga od ponedeljka i utorka, pratiće se konstantno vremenska prognoza. Isporuka će biti ili tokom celog dana, ako budu uslovi zahtevali, ili samo ujutru i popodne sve zavisi kako spoljašnje temperature budu zahtevale.

Znamo da su neke toplane, a ima ih 60 u Srbiji, već poskuple grejanje. Znamo i da je najavljeno povećanje cene gasa od maja za 10 posto. Koliko će to uticati i na cene grejanja?

Nadležnost nad cenama, povećanjem ili smanjenjem, imaju isključivo jedinice lokalnih samouprava. Toplane će svojim nadzornim odborima podneti zahteve za korekcije cene i konačnu reč daće naležni organi u lokalnim samouprvama.

Šta je sada važno za daljinske sisteme?

Ono što je najvažnije za sledeći grejni period je obezbediti sigurnost snabdevanja toplotnom energijom. Neophodan uslov za to da se na vreme i adekvatno obave remonti. A prvenstveni uslov za to je da svi kupci, i pravna i fizička lica, redovno servisiraju svoje obaveze i tokom letnjeg perioda kako bismo mogli na vreme da uradimo remonte.

Važno je obezbediti i energente. Kada će krenuti ugovaranje za sledeću grejnu sezonu?

Ono što pretpostavljam svi znaju je da se prirodni gas ne može skladištiti, odnosno lagerovati, sem u skladištu “Banatski dvor” kod “Srbijagasa”. A što se tiče tečnih goriva, oni će se sukcesivno sladištiti tako da rezervoari budu popunjeni pred nastupajući grejni period kao što smo to govorili i pred ovu grejnu sezonu.

 

- Advertisement -
IZVORRTS
- REKLAMA -
Užice
clear sky
20 ° C
20 °
20 °
59 %
1.5kmh
5 %
Uto
35 °
Sre
35 °
Čet
33 °
Pet
35 °
Sub
27 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime