- REKLAMA -
8 C
Užice
Početna Srbija i region Danas počinje nova školska godina

Danas počinje nova školska godina

- REKLAMA -

Ove školske godine prvi put u klupe osnovnih škola sešće 63.371 đak prvak, što je za šest hiljada manje nego protekle godine. Broj blizanaca koji ovog septembra počinje sa pohađanjem osmoletki iznosi 2.286 đaka.

U 204 škole biće uvedena jednosmenska nastava i to u prepodnevnim satima, dok će učenici poslepodne imati mogućnost da učestvuju u različitim radionicama. Ministarstvo prosvete osmislilo je 50 aktivnosti na koje će učenici moći da utroše popodne. Dodatnu nastavu moći će da pohađaju sva deca od prvog do osmog razreda, ukoliko to žele.

Prva u nizu novina u školama jeste elektronski dnevnik, koji je od ove godine uveden u svih 1.800 osnovnih i srednjih škola, koliko ih ima u Srbiji. Uvođenjem e-dnevnika, roditelji dobijaju uvid u sve ocene i izostanke svoje dece.

Kao prednost ovog sistema navodi se to da roditelji u svakom momentu mogu da imaju uvid u ocene i izostanke svoje dece, a kako je nastavnicima onemogućen uvid u ocene iz drugih predmeta, ocenjivanje bi trebalo da bude realnije i objektivnije.

Osim e-dnevnika, đaci u 500 škola imaće i digitalne učionice, koji će đacima omogućiti da im nastava bude zanimljivija i interaktivnija.

Osnovci će se susresti i sa novim školskim predmetima, poput tehnike i tehnologije, fizičkog i zdravstvenog, kao i računarstva i informatike za učenike nižih razreda osnovne škole, a novina koja izaziva najviše pažnje je državna matura, odnosno novi završni ispit za srednjoškolce.

Izmene u školstvu će se ticati i ekskurzija, te će tako osnovci nakon povratka sa ekskurzije imati obavezan referat o tome gde su išli i šta su tamo videli. Svaki autobus koji prevozi đake moraće da ima ima pojas za vezivanje, a za putovanje koje traje duže od dva dana roditelji će dostavljati podatke o zdravstvenom stanju učenika.

Vrlo je bitno deci pomoći da se nakon raspusta ponovo vrate u školske klupe, a đacima prvacima da se školi prilagode.

Deci je važno objasniti da sa početkom škole dolaze i nove obaveze. Napravite sa detetom raspored aktivnosti kako bi bilo organizovanije, ali mu i na ličnom primeru pokažite kako treba da se ponaša.

Kada su u pitanju đaci prvaci, potrebno je da pre polaska u školu znaju osnovne stvari, poput toga kako da vežu pertle, da pravilno drže olovku i pristojno se ponašaju. Iako ne moraju nužno da znaju da čitaju i pišu, deca bi pre polaska u prvi razred trebalo da imaju razvijene predčitalačke veštine, koje će im omogućiti učenje čitanja i pisanja.

Izvor i foto:Blic

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
mist
8 ° C
8.2 °
5.4 °
81 %
1.5kmh
75 %
Sre
12 °
Čet
14 °
Pet
16 °
Sub
16 °
Ned
18 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

496 komentari

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime