- REKLAMA -
0.4 C
Užice
Početna Srbija i region Danas je Vidovdan

Danas je Vidovdan

- REKLAMA -

Za Vidovdan se u crkvama obavljaju pomeni za sve postradale u ratovima. Značaj Vidovdana za srpski narod proističe iz istorijskih događaja koji su u vezi sa tim datumom.

foto izvor: SPC

Srpska pravoslavna crkva obeležava Vidovdan, kada se daje pomen knezu Lazaru Hrebeljanoviću i srpskim ratnicima poginulim u bici sa Turcima na Kosovu polju 1389. godine.

Narod Vidovdan dovodi u vezu, sa jedne strane za kneza Lazara i Kosovski boj, a sa druge, u arhaičnijoj varijanti, za izmišljenog sveca svetog Vida.

Vidovdan, kao državni praznik, obeležava se radno, a u spomen na Kosovsku bitku, koja se odigrala 28. juna 1389. godine, odnosno 15. juna po starom kalendaru na Gazimestanu i predstavlja sećanje na poginule u svim ratovima. 

 To je, prema mišljenju istoričara, važan datum u kolektivnoj svesti srpskog naroda i jedan od temelja kolektivnog identiteta.

Spomenici

Stradanju srpskih vojnika je posvećen spomenik podignut na Gazimestanu 1953. godine, rad Aleksandra Deroka. Spomenik kosovskim junacima, otkriven 28. juna 1904. godine u okviru proslave stogodišnjice Prvog srpskog ustanka, u prisustvu kralja Petra prvog Karađorđevića, predstavlja simbol Kruševca i delo je srpskog vajara Đorđa Jovanovića.

 

Od niza velikih događaja koji su se kroz istoriju desili Srbima na današnji datum, najznačajniji je Kosovski boj, te pogibija kneza Lazara Hrebeljanovića(1329-1389), koji je predvodio Srpsku vojsku protiv Turaka u Kosovskoj bici, i tzv. propast Srpskog Carstva, pa se tog dana, pored svetog Amosa, od početka XX veka slavi i crkveni praznik Svetog velikomučenika kneza Lazara i svetih srpskih mučenika.

Nakon Kosovske bitke, telo kneza Lazara je sahranjeno u njegovoj zadužbini, manastir Ravanicu, da bi u seobi Srba pod patrijarhom Arsenijem Čarnojevićem bilo preneto u fruškogorski manastir Vrdnik. U Ravanicu su mošti vraćene 1989. godine, na 600. godišnjicu Kosovske bitke.

Sveti knez Lazar, zadužio je pravoslavnu crkvu boreći se za hrišćanstvo i gradeći crkve i manastire.

 foto izvor: Vikipedija/ Freska iz crkve manastira Ljubostinje

Vidovdan predstavlja Dan žalosti, pa je srpski narod zadržao običaj da se na taj dan ne igra i ne peva, te da se zaustave svi veliki poslovi.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
light snow
0.4 ° C
0.4 °
0.4 °
97 %
1.8kmh
95 %
Sub
0 °
Ned
3 °
Pon
3 °
Uto
1 °
Sre
-1 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

396 komentari

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime