- REKLAMA -
-4.7 C
Užice
Početna Srbija i region Dan za opomenu

Dan za opomenu

- REKLAMA -

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, 9. novembar, obeležava se u celom svetu u znak sećanja na 1938. godinu kada se u Nemačkoj desila Kristalna noć. Ta noć  je označena kao početak pogroma Jevreja i simboličan početak Holokausta.

Tim povodom u Narodnom pozorištu večeras je organizovan Memorijalni koncert, kojem prisustvuju premijerka Ana Brnabić, predsednik parlamenta Ivica Dačić, ministri Darija Kisić Tepavčević, Tomislav Momirović, izaslanik predsednika, predstavnici Vojske Srbije, poslanici, predstavnici verskih zajednica i diplomatskog kora.

Brnabić je u obraćanju poručila da nikada ne sme da se dozvoli da budemo nemi na zlo i nemi posmatrači.

–  Danas nije dan samo za sećanje već za opomenu koliko je malo potrebno da se uđe u tamu koja proždire, rekla je Brnabić.

Ona je podsetila da je nasilje na nemačkim ulicama, pod vlašću Adolfa Hitlera, 9. novembra 1938. godine značilo početak organizovanog, pravno legitimisanog i javno podržanog progona Jevreja, završen ubistvom šest miliona nedužnih muškaraca, žena i dece.

–  Borba protiv fašizma i antisemitizma ne sme da bude tek puka sintagma već dužnost i obaveza, kako se ništa slično više nikad ne bi ponovilo, rekla je ona.

Iz Vlade Srbije su preneli da je više od 8.000 jevrejskih kuća i prodavnica i više od 1.500 sinagoga uništeno  u Kristalnoj noći pre 83 godine, te da su uništavana groblja,  Jevreji  zatvarani, ranjavani i ubijani širom nacističke Nemačke.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
-4.7 ° C
-4.7 °
-4.7 °
88 %
2kmh
98 %
Čet
5 °
Pet
2 °
Sub
1 °
Ned
-0 °
Pon
0 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime