- REKLAMA -
11 C
Užice
Početna Srbija i region Društvo Dan planete zemlje: Investiraj u planetu

Dan planete zemlje: Investiraj u planetu

- REKLAMA -

Investiraj u našu planetu, tema je ovogodišnjeg Dana planete zemlje kojeg svet, više od 190 zemalja sveta, obeležava 22. aprila.

Na platformi mreže Earth Day su dostupne smernice, zaključci i postulati na ovogodišnju temu sa naglaskom da je potrebna borba protiv klimatskih promena, ublažavanje njihovih posledica i usmeravanje na zelene investicije i održivu privredu 21. veka koji treba da povećaju brigu za planetu i smanji upotrebu fosilnih goriva.

–  Zemlja se suočava sa trostrukom planetarnom krizom: klimatskim poremećajima, gubicima prirode i biodiverziteta i zagađenjem i otpadom, upozorili su iz Ujedinjenih nacija, a prenela Radio Slobodna Evropa.

Đurđević:U Srbiji klimatske promene dolaze duplo brže nego što je globalni prosek

 


Predstavili projekat Pravilna zelena tranzicija i dekarbonizacija u Srbiji


Pravilna zelena tranzicija i dekarbonizacija u Srbiji, naziv je projekta vrendog milion koje finansira Vlada Japana i koji je nedavno predstavljen Vladi Srbije.  Projekat sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine i Ministarstvom rudarstva i energetike Srbije.

Ambasador Japana Takahiko Kacumata je rekao da je glavni cilj projekta da podrži pravednu tranziciju Srbije ka dekarbonizovanoj ekonomiji i da će se to ostvarivati definisanjem i usklađivanjem principa pravedne tranzicije u procesu zelene transformacije i dekarbonizacije privrede i podrškom inovativnim biznis modelima i zelenim tehnologijama koji podržavaju taj proces.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je da, od kada se Vlada Srbije opredelila da “zelenu” borbu protiv klimatskih promena, da zaštita životne sredine i energetika više ne mogu ići odvojeno.

– Projekat koji predstavljamo je važan jer šalje poruku da ne odustajemo od procesa zelene energetske tranzicije, već da treba da se ojača i ubrza, jer nije omča oko vrata, nego način da se prevazidju problemi i da bude izvor nove nacionalne i energetske moći, rekla je Mihajlović.Predstavnica UNDP-a u Srbiji Frensis Pikap rekla je da srpske kompanije mogu biti ugrožene ukoliko se sve ne uskladi sa dekarbonizacijom, jer bez nje, zemlje EU u koje Srbija najviše izvozi, neće hteti da uzimaju srpske proizvode

Proces dekarbonizacije je bitan za srpske kompanije i njihovo učešće na ekonomskom tržištu, sa pristupom zelenim fondovima EU i za pristupanje EU, istakla je Pikap.

UNDP će podržati Vladu Srbije u izradi plana pravedne tranzicije ka niskougljeničnoj ekonomiji, a preduzeća iz javnog i privatnog sektora pozvati da predlože inovativna rešenja za dekarbonizaciju privrede i industrije i smanjenje zagadjenja životne sredine.

Opširnije čitajte na stranicama agencije Beta. 


 

Foto J.P.

Učenici srednje Ugostiteljsko-turističke škole u Čajetini su obeležili kolažnim programom Dan planete zemlje sa porukom da pokušavaju da utiču na građane da što manje zagađuje okolina a da se više reciklira.

Onlajn portal Balkan Green Energy News je podsetio da o planeti treba da brinemo svaki dan.

Potoci u Užicu prethodnih nedelja/Foto J.P.

Foto J.P.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
11 ° C
11 °
11 °
63 %
1.7kmh
1 %
Pet
25 °
Sub
26 °
Ned
24 °
Pon
22 °
Uto
29 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime