- REKLAMA -
13.9 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Čomić u Užicu: Dijalogom do bolje primene zakona na lokalu

Čomić u Užicu: Dijalogom do bolje primene zakona na lokalu

Status nacionalnih manjina i osoba sa invaliditetom u Zlatiborskom okrugu, rodna ravnopravnost i rodno senzitivni jezik, društveni dijalog i održivi razvoj- teme radnog sastanka u Gradskoj kući u Užicu

- REKLAMA -

Srbija ima dobre propise, ali se oni ne primenjuju na lokalnom nivou, višegodišnje su zamerke Evropske komisije upućene Srbiji na koje je podsetila ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić.

Sa svojim timom je posetila Užice gde se sastala sa predstavnicima grada i svih opština Zlatiborskog okruga sa namerom da razmotre na koje načine ministarstvo može pomoći lokalnim samoupravama da primene zakonske propise.

–  Na lokalnom nivou, u lokalnim samoupravama ui  upravnim okruzima, primenjuje se ukupno 85 procenata svih propisa koji se donese u Republici Srbiji. Zakon o planskom sistemu kaže da je jedini način da se ti propisi stvarno primenjuju, da se otkloni nepravda kod građana koji osećaju da su im zakinuta neka prava ili da se prema njima ne ophodi onako kako bi trebalo, jeste da imamo dijalog na svim mestima i svim nivoima, istakla je ministarka Čomić dodavši da su za primenu zakona odgovorni svi koji zakone donose i oni koji treba da ih primenjuju.

Čomić je pojasnila da je primena zakona na lokalnom nivou zakazala zbog neznanja, nedovoljne informisanosti i novca ili zbog izbegavanja komunikacije usled loših međuljudskih odnosa.

Prema navodima Čomić, u primeni zakona na lokalu mogu pomoći i tela i saveti koje su lokalne samouprave zakonom u obavezi da ustanove.

Radnom sastanku u Gradskoj kući su prisustvovali i predstavnici centara za socijalni rad, Nacionalne službe za zapošljavanje i civilnog sektora.

Društveni dijalog je danas neophodniji nego ikad, istakao je načelnik Zlatiborskog upravnog okruga Boban Perišić navodeći da su na sastanku razgovarali o statusu osoba sa invaliditetom u Zlatiborskom okrugu, o rodnoj ravnopravnosti i rodno senzitivnom jeziku, o društvenom dijalogu.

Status osoba sa invaliditetom, prema navodima Perišića, nije na zadovoljavajućem nivou, uprkos projektima inkluzije koji se sprovode u Zlatiborskom okrugu.

–  Preduzeće Budućnost(iz Užica) koje je pre par godina praktično bilo nosilac zapošljavanja lica sa invaliditetom je propalo i ta činjenica je jasan znak da kao država, Zlatiborski okrug i sve lokalne samouprave moramo mnogo više pažnje da posvetimo ovom pitanju, poručio je Perišić.

I status nacionalnih manjina u Zlatiborskom okrugu je bio tema sastanka u Gradskoj kući u Užicu.

–  Ponosimo se činjenicom da 16 procenata našeg stanovništva predstavljaju nacionalne manjine, pre svega u opštinama Priboj, Prijepolje, Sjenica i Nova Varoš. Te opštine služe kao primer dobre prakse suživota svih etničkih zajednica na teritoriji Republike Srbije, istakao je Perišić spomenuvši i da se razgovara i o pravima Roma kojih je na području okruga više od 425, koliko ih je bilo tokom popisa iz 2011. godine.

Istakao je Perišić da ima napretka na polju rodne ravnopravnosti na području Zlatiborskog okruga, podsetivši da su žene, po prvi put u istoriji, na čelu dve o deset lokalnih samouprava.

–  Skupština Užica je jedna od retkih u Srbiji u kojoj većinu čine žene, dodao je Perišić.

Podsetivši da je Narodna skupština nedavno usvojila Zakon o rodnoj ravnopravnosti, ministarka Čomić je predložila načelniku Zlatiborskog upravnog okruga da okupi tela, komisije i odseke koji se na tom području bave ženskim ljudskim pravima i rodnom ravnopravnošću kako bi osmislili zajednički plan unapređenja. Ona je istakla da je Zrenjaninski okrug dobar primer saradnje sa civilnim društvom na osmišljavanju protokola o saradnji, načina hitne, efikasne pomoći žrtvama nasilja i zajedničkih programa za privlačenje donatora radi izgradnje sigurnih kuća.

Na sastanku u Gradskoj kući su razgovarali i o Strategiji održivog razvoja 2030. godine.

– Želimo da vidimo kako ljudima možemo da pomognemo da se ustanovi stalan društveni dijalog na nivou okruga na kome bi svi zajedno razdelili ideje, percepcije, činjenice i utiske o tome kako ovaj okrug treba da izgleda 2030. godine, navela je Čomić pojasnivši da se danas razmatra život dece koji će 2030. godine krenuti u školu u Zlatiborskom okrugu.

U Zapadnu Srbiju će ministarka Čomić ponovo na jesen kako bi sa predstavnicima lokalnih samouprava analizirala postignut napredak u primeni zakona.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
clear sky
13.9 ° C
13.9 °
12.4 °
54 %
2.1kmh
0 %
Pon
16 °
Uto
19 °
Sre
23 °
Čet
25 °
Pet
20 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime