- REKLAMA -
-13.7 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Čiste Vrutke od smeća, alge po celom jezeru

Čiste Vrutke od smeća, alge po celom jezeru

Očekuju njihovo cvetanje

- REKLAMA -

Užički JKP Vodovod je započeo čišćenje akumulacije Vrutci jer je prethodnih dana došlo do upliva velike količine vode u akumulaciju i podizanja vodostaja što je rezultiralo i većom količinom smeća sa obala na brani akumulacije.

–  Upliv velike količine vode u akumulaciju uzrokovao je mešanje vode po celoj dubini akumulacije i rasprostiranje algi po celom jezeru, preneli su iz lokalne samouprave uz navode Vodovoda da raspored i koncentracija algi ne predstavlja rizik po vodosnabdevanje jer se, kako su napomenuli, na fabrici primenom adekvatnih tehnologija i doziranjima hemikalija voda uspešno prerađuje.

JKP Vodovod je pojačao monitoring sirove i čiste vode zbog mešanja vode u akumulaciji.

Poručivši da je voda ispravna za piće i da je pod celodnevnim nadzorom, iz JKP Vodovod su napomenuli da Zavod za javno zdravlje uzorkuje i ispituje vodu dva puta sedmično, a u JKP Vodovod na dva sata.

–  Narednih sedmica obzirom na raspored algi po celoj akumulaciji može se očekivati njihovo cvetanje i isplivavanje na površinu. To će dati ružniju sliku akumulacije, ali će smanjiti koncentraciju algi koja se zahvata u sirovoj vodi. Važno je naglasiti, kako poručuju iz užičkog Vodovoda da i značajno veće koncentracije algi u sirovoj vodi od trenutnih fabrika može uspešno da preradi tako da nema bojazni po bezbednost vodosabdevanja, naveli su iz Grada Užica.

Iz JKP Vodovod su apleovali na građane da otpad ponesu sa sobom i odlože ga u kontejnere i kante, ne u prirodu.

Iz Vodovoda najavljuju da će čišćenje trajati pet dana.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
few clouds
-13.7 ° C
-13.7 °
-13.7 °
89 %
1.9kmh
15 %
Uto
-11 °
Sre
1 °
Čet
2 °
Pet
3 °
Sub
-0 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime