- REKLAMA -
23.2 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Zlatibor/Čajetina Čik probaj da umakneš Oku sokolom (AUDIO)

Čik probaj da umakneš Oku sokolom (AUDIO)

- REKLAMA -

Jedinstveni sistem specijalizovanih vozila koja putem kamera vrše kontrolu saobraćaja kao i propisno i nepropisno parkiranje, Oko sokolovo na Zlatiboru funkcioniše od 1. jula prošle godine. Uz njegov rad Komunalno javno preduzeće Zlatibor, u čijem sastavu posluje Parking servis, beleži veći broj evidentiranih korisnika koji nisu izvršili plaćanje usluge korišćenja javnog parkirališta, pa je na osnovu ove evidencije povećan i broj izdatih dnevnih karata.

Na osnovu podataka Parking servisa, poređenja radi tokom 2021. godine izdato je 6.936 dnevnih karata, dok je u 2022. godini posmatrajući period od 1. jula, kada je počeo sa radom sistem elektronske kontrole Oko sokolovo, pa do kraja godine izdato je 19.902 dnevnih parking karata.

Posmatrajući tekuću 2023. godinu može se uočiti da je i dalje značajan broj neplatiša usluge parkiranja na javnim parkiralištima, budući da je zaključno sa avgustom izdato 22.198 dnevnih parking karata, navela je za Radio Lunu rukovodilac Službe za komunalne poslove u KJP Zlatibor Vera Blagojević.

  • Analizirajući ove podatke važno je napomenuti da je u 2021. godini na Zlatiboru bilo dosta manje parking mesta, ali se i kontrola naplate parkiranih automobila na javnim parkiralištima vršila ručno, putem PDA uređaja. Iz ovoga se jasno može zaključiti da značajan broj vozila uopšte nije plaćalo uslugu korišćenja javnog parkinga, ili su isti koristili i nakon isteka vremena za koje su platili korišćenje parking mesta, a da im nije izdata dnevna parking karta, što sada uz sistem elektronske kontrole ne može da se desi, rekla je Blagojević.

Ona je navela da mora da istakne činjenicu da je i povećana svest korisnika za plaćanje usluge korišćenja parking mesta.

  • Sam procenat naplate je povećan, pa tako recimo u 2022. godini imamo evidentirano 41.709 sms poruka, dok je u 2023. godini, zaključno sa avgustom evidentirano 57.815 sms poruka. Prema našim rezultatima sama navika korisnika da šalju sms poruke je povećana, beležimo i masovnije korišćenje raznih aplikacija kojima se može platiti usluga parkiranja i smanjen broj bahatog parkiranja kako na parkiralištima tako i na ulicama. Ovde se posebno misli na to da jedan automobil zauzme dva parking mesta, jer i kada korisnik plati korišćenje parkinga, ukoliko je parkiran na dva označena parking mesta onda je to komunalni prestup koji se takođe evidentira. Sada kao dokaz takvog parkiranja postoje fotografije na osnovu kojih se može napisati prekršajni nalog za nepropisno parkiranje, rekla je Blagojević.

Na Zlatiboru trenutno saobraća jedno vozilo za elektronsku kontrolu parkiranja i komunalnih prekršaja Oko sokolovo čije podatke koriste KJP Zlatibor za potrebe Parking servisa i Komunalna milicija za evidentiranje nepropisno parkiranih vozila na javnim površinama, kao što su kolovozna traka, trotoar, pešačke zone i zelene površine. Vozilo za elektronsku kontrolu Oko sokolovo saobraća u intervalu od 30 do 45 minuta za svaku lokaciju, prolazeći kroz svaku ulicu i svako javno parkiralište na Zlatiboru, kao i Ski centar Tornik.

Od 21. jula ove godine povećana je cena dnevne parking karte odnosno karte koja se izdaje vozilu ukoliko ono nije platilo parkiranje.

Ona sada iznosi 1900 dinara, a uplatom u roku od 20 dana od dana izdavanja dnevne parking karte ostvaruje se popust od 50 posto i važi 24 sata od momenta izdavanja. Do tada je dnevna parking karta iznosila 1000 dinara i važila je do kraja radnog dana. Ukoliko korisnici izvrše uplatu za korišćenje parking mesta, ali pogreše zonu parkiranja, ili neko slovo, a može se utvrditi da su ranije vršili uplate sa tog pretplatničkog broja za ispravne registarske oznake, praksa je da se takve reklamacije uvaže, navela je Blagojević.

Cena započetog sata u plavoj zoni iznosi 40, a u crvenoj 50 dinara dok u ekstra zoni cena započetog sata košta 100 dinara. Za mesečnu kartu u plavoj zoni treba izdvojiti 1.300, a u crvenoj 1.600 dinara, dok je ona u ekstra zoni 3.200 dinara. Objedinjena mesečna karta za sve zone iznosi 3.500 dinara.

Novina je mogućnost da korisnici sa UE registarskim oznakama mogu kupiti godišnju kartu za korišćenje svih javnih parkirališta u vrednosti od 12.000 dinara sa uračunatim porezom na dodatu vrednost, rekla je Blagojević.

Prihod od naplate parkiranja i izdatih dnevnih parking karti pripada KJP Zlatibor Čajetina, a od komunalnih prekršaja Opštini Čajetina.

Prema podacima koje je Radio Luna dobila iz Opštine Čajetina u periodu od 10. avgusta 2022. do 31. avgusta 2023. godine registrovano je 3871 prekršaj od čega je do 31. decembra 2022. evidentirano 1750, a od 1. januara do 31. avgusta 2023. -2121 prekršaj.

Kako se navodi u dopisu iz Opštine Čajetina analizirajući prošlu i tekuću godinu može se zaključiti da je došlo do značajnog smanjenja izvršenja broja prekršaja za preko 20 procenata. Takođe su naveli da je najveći boj prekršaja registrovan na kolovoznoj traci i pešačkoj zoni.

Na pitanje koliki je prihod Opštine Čajetina od prekršaja za nepropisno parkiranje, saopštili su da je u 2021.godini prihod od prekršaja za nepropisno parkiranje, u zbiru javna površina i parking mesta bio 961.000 dinara. Dok je u 2022. bio 7.843.000 dinara, a u 2023. 8.672.000 dinara.

Iz opštine Čajetina su odgovorili da je iznos prekršaja za parkiranje na javnoj površini za fizičko lice, odgovorno lice i preduzetnika 5.000 dinara, dok je za pravno lice 10. 000 dinara. Uplatom u roku od osam dana, stiče se pravo na umanjenje od 50 posto.


PARKING MESTA


KJP Zlatibor upravlja sa ukupno 1.135 parking mesta. U plavoj zoni na tri parkirališta, raspoređeno je 221 parking mesto. Crvenom zonom obuhvaćena su četiri parkirališta sa 769 mesta, uključujući i javni parking u podnožju Ski centra Tornik, dok je u ekstra zoni na tri parkirališta145 mesta.

  • Od jula javno parkiralište koje je korišćeno za izdavanje rezervisanih parking mesta u ulici Vidoja Šukilovića, pretvoreno je u ekstra zonu. Na ovaj način želeli smo da omogućimo veću dostupnost ovog javnog parkirališta, budući da smo primetili da veliki broj rezervisanih parking mesta u najvećem delu godine biva neiskorišćen, navela je Blagojević.

Broj parking mesta na Zlatiboru stalno se povećava, pa je KJP Zlatibor samo tokom ove godine izgradilo 140 novih parking mesta koja se nalaze u ulici Gondola, od kružnog toka kod Hotela Tornik do naselja Kalman. Na ovom parkiralištu, koje je raspoređeno u plavu zonu, obeležena su i parking mesta za 10 autobusa.

Foto J.P.

Javna garaža na Zlatiboru, koja se nalazi uz novu autobusku stanicu, pored početne stanice Gold gondole je izgrađena, a u toku su završni radovi na vodovodu, kanalizaciji i postavljanju elektro instalacija.

  • Plan nam je da ove radove okončamo u narednom periodu, kao i da pristupimo, preko odgovornih izvođača radova, nabavci ulazno/izlaznih rampi, kako bi Javna garaža bila u funkciji za predstojeću zimsku sezonu. U javnoj garaži će biti 132 parking mesta, dok je poslednji sprat opredeljen za dečije igralište. Javna garaža će se koristiti po satu, a moćiće da se zakupi rezervisano parking mesto, rekla je Blagojević.

Za devet meseci poginulo deset osoba na putevima Užica(AUDIO)

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
23.2 ° C
23.2 °
23.2 °
76 %
1.9kmh
100 %
Ned
25 °
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
28 °
Čet
28 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime