- REKLAMA -
10.9 C
Užice
Početna Istražujemo Čigota fleš - Test opterećenja (ergo test)

Čigota fleš – Test opterećenja (ergo test)

- REKLAMA -
Specijalista interne medicine – kardiolog u Kabinetu za kardiopulmonalnu dijagnostiku, dr Aleksandar Đenić govori za Čigota fleš o testu opterećenja. 
 

Kod pacijenata koji imaju sumnju na koronarna oboljenje ili koji imaju povećane rizike kao što je pušenje i dijabetes-šećerna bolest, čuvajte se da urade test fizičkog opterećenja ili popularan nazvan ergo test.

Kod testa fizičkog opterećenja ispituje se uticaj fizičkog opterećenja na srčani rad. Pacijent se opterećuje naporom, uz postepeno ubrzavanje srčanog rada, prate se parametri, kao što je EKG, puls,  krvni pritisak i na osnovu prvenstveno EKG promena procenjuje da li postoje povećani rizici za koronarna oboljenja, u slučaju da je test pozitivan na koronarnoj hemiji, to znači da pacijenta dalje treba uputiti na dijagnostiku  hemodinamsko ispitivanje.

Test fizičkog opterećenja je ustvari jedan korak u neinvazivnoj dijagnostici.

Ovaj test se sprovodi hodanjem po traci uz postepeno povećanje opterećenja do maksimuma za godine života. Ponekad je test potrebno i ranije prekinuti ako se desi pad krvnog pritiska, pojava srčanih aritmija, a u tom slučaju test je pozitivan na koronarnu ishemiju, i mora se raditi dalja dijagnostika.

U slučaju da test negativan nije u potpunosti siguran, ali bilo vrlo velika verovatnoća je da takav  pacijent nema koronarno oboljenje, jer kod 25% slučajeva test može da bude negativan a da bude pozitivna koronarografija, što znači nije apsolutno pouzdan nego ga treba ponavljati na šest meseci, četiri mjeseca, zavisno od procene kardiologa.

Test fizičkog opterećenja možete uraditi u našoj ustaviovi u kabinetu za ultrazvuk srca i kardiološko ispitivanje u okviru Specijalne bolnice Čigota. Informacije možete dobiti na telefon 031 597 268 

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
scattered clouds
10.9 ° C
12.4 °
10.9 °
76 %
5.1kmh
40 %
Pon
16 °
Uto
19 °
Sre
23 °
Čet
26 °
Pet
28 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

3 komentari

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime