- REKLAMA -
6 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Čajetina Čigota fleš: 40 godina rada Čigotine specijalne biblioteke

Čigota fleš: 40 godina rada Čigotine specijalne biblioteke

- REKLAMA -

Jubileji su prilika da se podsetimo koliko nešto traje, zašto nam je važno i kakva je svrha postojanja određenih institucija. Specijalna bolnica Čigota jedna je od tih važnih medicinskih institucija. Čigota ima svoju biblioteku koja radi već 40 godina. O tome za Čigota fleš govori bibliotekar Mirjana Crnčević.Pre 40 godina kao posebna radna jedinica osnovana biblioteka Čigote kao nezamenjljiv deo procesa rada. Podsticaji, podrška, u stručnom i naučno-istraživačkom radu, slobodan pristup svim informacijama kao i obavezna digitalizacija postojećih fondova imperativ je u poslovanju ove specijalne biblioteke.Pored stručnog kadra koji se bavi preventivnom lečenja pacijenata obolelih od bolesti štitaste žlezde i bolesti metabolizma naročito gojaznosti, veliki značaj se pridaje informisanosti korisnika, bilo da su pacijenti ili lekari.

Izdavačka delatnost je važan deo aktivnosti biblioteke.Pored brojnih monografija, radova sa naučnih skupova i kongresa objavili smo I monografiju naše ustanove za 40 i 50 godina rada, monografiju Čigota programa, istoriografiju i bibliografiju našeg stručnog časopisa kao i monografija biblioteke za 30 godina rada, kaže Mirjana. Medicinski glasnik je Čigotin stručni i naučni časopis koji je svrstan u grupu časopisa od nacionalnog značaja u oblasti medicinskih nauka.Medicinski glasnik izlazi četiri puta godišnje 24 godine.

Postali smo moderan bibliotečko-informacioni centar koji pruža informacije neophodne za naučno-istraživački stručni rad i pruža najkvalitetniju uslugu korisnicima u formi knjige, časopisa, elektronske baze podataka i kulturno obrazovnog sadržaja.

Drugu deceniju specijalno biblioteka čigote u ciklusu kultura, umetnost, duhovnost, nauka i zdravlje organizuje zapažene književne večeri. Otvorene su i brojne izložbe posvećene velikanima naše književnosti: Danilu Kišu, Vladanu Desnici, Jovanu Steriji Popoviću, Branku Ćopiću, Dušku Radoviću, Isidori Sekulić i drugim.

U specijalnoj bolnici se nalazi i stalna postavka izložbe 510 godina od osnivanja specijalna bolnica Čigota. Organizovane su mnogobrojne tribune,predavanja, koncerti, gostovanja glumaca i pozorišnih predstava. 40 godišnjicu rada biblioteke proslavićemo organizovanjem raznovrsnog kulturnog programa tokom cele godine.

 

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
clear sky
6 ° C
6 °
6 °
61 %
3.1kmh
0 %
Pet
6 °
Sub
6 °
Ned
7 °
Pon
2 °
Uto
-1 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Najčitanije

Slične vesti

- REKLAMA -

jedan komentar

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime