- REKLAMA -
7 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Čajetina Čigota flash: Šta je osteoporoza, kako se dijagnostikuje, leči i kako...

Čigota flash: Šta je osteoporoza, kako se dijagnostikuje, leči i kako se javiti na pregled

- REKLAMA -

Šta je osteoporoza? Kako se dijagnostikuje i leči? Ko i kako treba da se javi na pregled? Za Čigota fleš govori  Prim. dr Snežana Marinković, internista- endokrinolog. 

Za Čigorta fleš govori Prim. dr Snežana Marinković, internista- endokrinolog
Za Čigorta fleš govori Prim. dr Snežana Marinković, internista- endokrinolog

-Osteoporoza je oboljenje kostiju koja predstavlja smanjenje koštane gustine u smislu korekcije mikro arhitekture kostiju, pri čemu kosti postotaju porozne, odnosno sklone prelomu.

-Osteoporoza je bolest žena, posebno mladih žena koje su rano ostale bez menstrualnog ciklusa pre 40 godine života,  ili žena koje su na vreme ostale bez menstrualnog ciklusa, nasilno kao posledica nekog stresa ili posle operacije ginekološke totalne histerektomije odnosno, otklanjanje materice i jajnika zbog bilo kog razloga. Svaka žena treba da proveri svoju koštanu gustinu.

-Vreme kada je normalno da se proveri koštana gustina je godinu dana posle poslednjeg menstrualnog ciklusa. Tada treba svakako proveriti koštanu gustinu kod svih žena, posebno kod onih žena koje imaju pozitivnu porodičnu anamnezu, u smislu preloma ili su im majke ili tetke sa majčine strane imale savijenu kičmu ili jedan ili više preloma kostiju.

-U našoj ustanovi postoji aparat za osteodenzitometriju, koji smo mi nabavili tokom 2007. godine i od tada radimo pet radnih dana u nedelji. Svakodnevno po najmanje 15 pregleda koštane gustine.

Pregled može da se zakaže, čeka se dva do tri dana a informacije se mogu dobiti pozivom na 031 597 276 Cena pregleda je 2.200 RSD. Za pregled nije potrebna nikakva priprema.

-Vrlo je važno da mlade žene urade na vreme pregled koštane gustine da bi se adekvatno supstituisale vitaminom D i suplementacijom kalcijuma, da se na vreme spreči koliko je to moguće, prelom kosti.

-Žene na pregled obično dolaze kada već dođe do preloma, kada je, možda I kasno uraditi koštanu gustinu.  Pregled  je važno uraditi na vreme, pre nego što dođe do preloma, da bi se mogla prevenirati loša starost. Koštana gustina je inače, vrlo značajna i do 30-e godine života kosti su na vrhuncu, a posle 30 godine života sama mineralna koštana gustina od starosti opada, najviše opada godinu dana posle poslednjeg menstrualnog ciklusa, čak preko 10% je pad mineralne koštane gustine u tom period.

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
few clouds
7 ° C
7 °
7 °
65 %
2.6kmh
20 %
Sub
7 °
Ned
8 °
Pon
3 °
Uto
2 °
Sre
2 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Najčitanije

Slične vesti

- REKLAMA -

jedan komentar

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime