- REKLAMA -
23.5 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Čajetina Čigota flash: Osteoporoza i kako se dijagnostikuje

Čigota flash: Osteoporoza i kako se dijagnostikuje

- REKLAMA -

Šta je osteoporoza i kako se dijagnostikuje, kako doći  na pregled i u kom periodu? Za Čigota flash govori dr  Milan Nikolić, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije.

Osteoporoza je hronična i progresivna metabolička bolest koštanog sistema koja se karakteriše smanjenjem mineralne koštane gustine, gubitkom kalcijum iz kostiju i oštećenjem  struktore kostiju, a sve to ima za posledicu smanjenje čvrstine kostiju i sklonost ka nastanku preloma.

Osteoporoza inače, prema rečima dr  Milana Nikolića je nema i podmukla bolest, počinje bez simptoma, ona se otkriva tek kada se desi prelom neke kosti, najčešće su to lake traume ili čak mogu da budu i spontani prelomi.

Osteoporoza može biti primarna, sekundarna i senilna.

Primarna osteoporoza se najčešće javlja kod žena posle menopause. Sekundarna osteoporoza se javlja kao posledica drugih oboljenja ili dugotrajne primene nekih lekova koji dovode do demineralizacija kostiju. Senilna osteoporoza se javlja kod osoba posle 75 godine života.

Vreme bolesti inače dobije razmer epidemije i postao je globalni problem, zbog toga veoma bitna rana dijagnoza osteoporoze u cilju sprečavanja ozbiljnih posledica , komplikacija i nastanka invaliditeta.

Preporukama svetske zdravstvene organizacije je merenje koštane mineralne gustine na osteodenzitometru, predstavlja zlatni standard za ranu dijagnozu osteoporoze.

Specijalna bolnica Čigota od 2008. godine poseduje aparat najnovije Dexa tehnologije kojim je moguć  bezbedno i neinvazivno merenje koštane mineralne gustine.

Aparat koji posedujemo je veoma pouzdan, merenje koštane gustine, kratko traje, svega desetak minuta. Doza zračenja je minimalna cak I do sto puta manje pri klasičnoj radiografiji pluća. Pregled obuhvata određivanje koštane mineralne gustine, kičme i kuka.

Dexa merenje se preporučuje  svim starijim osobama preko 75. godina.  Žene preko 65. godina ,žene koje su u menopauzi ili koje su ušle u menopauzu jako rano pre  45. godina života.

Osobe sa spontanim prelomom kostiju, osobe čije se visina smanjila za najmanje 2 cm ili ako lekar sumnja da se radi o osteoporozi, sobe koje su duže od tri meseca na terapiji kortikosteroidima.

Pregled u specijalnoj bolnici Ćigota  se može uraditi na lični zahtev, uplatom na medicinskoj recepciji. Radno vreme Dexa kabineta je svakim danom od 8:00h do 13:00h osim nedjelje i ponedjeljka. Zakazivanje pregleda I sve informacije o osteoporozi dobićete pozivom na 031 597-276.

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
scattered clouds
23.5 ° C
24.5 °
23.2 °
50 %
2.1kmh
40 %
Sre
23 °
Čet
24 °
Pet
26 °
Sub
24 °
Ned
23 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime