- REKLAMA -
10.9 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Čajetina Čigota fleš: Nega očiju kod oftalmopatije

Čigota fleš: Nega očiju kod oftalmopatije

- REKLAMA -

Milijana Tešić, strukovna sestra, specijalista interne kliničke nege u Čigoti govori za današnji Čigota fleš objašnjava kako se sprovodi nega i toaleta očiju kod oftalmopatije.

Hipertireoza i stanje  pojačane funkcije štitaste žlezde kao posledica prekomernog stvaranju hormona T3 i T4. Sama hipertireoza kao bolest daje komplikacije na ormarima kardiovaskularnog sistema, u digestivnom sistemu, na koži, kosi, poremećaju sna, a jedna od težih komplikacija oftamoopatija ili promene na očima.

Endokrina oftamopatija je oboljenje pri kom se poremećaj rada štitaste žlezde i delovanja specifičnih antitela bubre mišići pokretači oka, u očnoj duplji kada meka masna tkiva potiskuju očnu jabučicu napolje kada nastaje više poremećaja.

Kod izbačenih jabučica ili dolazi do suzenja očiju , bolova u očima, peckanje i žarenje praćeno nepodnošljivim bolovima. Zatim nepodnošenje svetla, poremećaj u vidnom polju, do konjuktivitisa, pa I do duple slike a može doći I do gubitka vida koje je retko, ali dešava se.

Čigota za takve pacijente sprvodi posebnu negu po nalogu endokrinologa, a proceduru po procesu ztrastvene nege sprovode medicinske sestre koje su iskusne u svom poslu.

Procedura nege toalete očiju sprovodi kod pacijenta sa oftamopatijom , dva puta u toku dana a to je ispiranje očiju sa fiziološkim rastvorom ili ujutru i uveče.

Obloge od kamilice, drže se oko 10 minuta,pacijent koristi visoko uzglavlje,  obavezno je nošenje tamnih naočara, fotogrej stakla preko 60% senčena,  pri šetnji po suncu,  pri jakoj svetlosti, gledanju televizije, korišćenjea kompjutera.

A akutnom stanju hipertireoze postoji zabrana rada na kompjuterima zbog oštećenja i promena na očima.

Obavezne su vežbe mišića pokretača oka, te vežbe demonstrira medicinska sestra pacijentima, zabrana pušenja takvim pacijentima je obavezna, a kod tih pacijenata da može da dođe, ako je maligna oftamopatija , do ne zatvaranja kapaka gde se reaguje obično stavljenem sterilne gaze i maske za oči.

Pacijenti koji dolaze na lečenje u Čigotu, od bolesti štitaste žlezde odnosno hipertireoze, sprovodi se nega i toaleta očiju i takvim pacijentima se savetuje da se pridržavaju uputstava koja dobijaju u specijalnoj bolnici Čigota, da kada dođeu kući mogu sami da sprovode negu očiju.  Pozivom na 031 597 269 možete dobiti sve informacije o vašem zdravlju.

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
scattered clouds
10.9 ° C
12.4 °
10.9 °
76 %
5.1kmh
40 %
Pon
16 °
Uto
19 °
Sre
23 °
Čet
26 °
Pet
28 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

jedan komentar

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime